Activiteiten 75 jaar Slag om Arnhem in september

Inwoners, ondernemers, culturele instellingen, vele andere organisaties en de gemeente Arnhem hebben voor de maand september een divers programma samengesteld rondom de Slag om Arnhem.

Hieronder een greep uit het programma. Een overzicht van alle activiteiten staat op www.airborne-arnhem.nl

Verhalen delen tijdens een herinneringsmaaltijd

Vrede en vrijheid zijn anno 2019 niet voor iedereen vanzelfsprekend. Het delen van verhalen van toen met jongere generaties staat centraal tijdens een herinneringsmaaltijd in september in Arnhemse wijken. Samen eten in een bekende omgeving kan leiden tot bijzondere ontmoetingen en tot gesprekken over toen, nu en onze toekomst.
Burgemeester Ahmed Marcouch: "Wie de gedeelde geschiedenis kent, legt de basis voor de gedeelde toekomst. Daarom roep ik alle Arnhemmers op aan tafel te gaan en in onze wijken de vrede en vrijheid te bespreken, die in 75 jaar zo dapper verworven is. Ik kijk uit naar heel veel nieuwe gezichten tussen vertrouwde steunpilaren in de wijk. Laten we elkaar motiveren om allemaal de schouders te zetten onder het organiseren van een herinneringsmaaltijd."

De Slag om Arnhem op school

Scholen kunnen meedoen aan het project Arnhem van slag, waarvoor ze op bezoek gaan bij herinneringscentrum Airborne at the bridge en in gesprek gaan met ooggetuigen van de Slag om Arnhem. Hun gedachten over de Slag om Arnhem verwerken ze vervolgens in een verhaal, gedicht of beeldend kunstwerk. Een selectie van deze werken wordt tentoongesteld in de Eusebiuskerk Het project is een initiatief Hart en Have Cultuureducatie.

De jeugd in debat

Tijdens de derde editie van Arnhem Debatteert gaan Arnhemse scholieren op 13 september met elkaar in debat. Ze praten over stellingen als ‘Ieder gezin zou een vluchteling moeten opnemen’ en 'oorlogsslachtoffers moeten hun verhaal vertellen in de klas'. Deelnemers krijgen vooraf trainingen en ondersteuning van een (oud-) gemeenteraadslid.

Het Gelders Orkest speelt het War Requiem

Net als vorige jaren verzorgt het Gelders Orkest ook dit jaar tweemaal een uitvoering van het War Requiem van Benjamin Britten. Het indrukwekkende muziekstuk is een aanklacht tegen oorlogsleed. Het Gelders Orkest staat onder leiding van Bas Wiegers en krijgt ondersteuning van solisten uit Rusland, Engeland en Duitsland, het koor Consensus Vocalis en het Nationaal Kinderkoor. De uitvoeringen zijn op 21 en 22 september in Musis.

Voorstelling Evacué

De Arnhemse gezelschappen Introdans en Toneelgroep Oostpool combineren hun krachten voor een indringende voorstelling over wat een gedwongen vertrek met mensen en gemeenschappen doet. Deze spelen ze op 18, 19, 21 en 22 september in Coehoornpark.

The Battle

Van dansgezelschap Introdans gaat daarnaast op 27 september in Arnhem de balletvoorstelling The Battle in première. In de voorstelling delen choreografen, dansers, overlevenden en nabestaanden hun visie op strijd, oorlog en de gevolgen daarvan.

De Slag om Arnhem in de Eusebiuskerk

De Eusebiuskerk is samen met de John Frostbrug hét icoon van De Slag om Arnhem. Museum Arnhem gebruikt de kerk, waarvan de renovatie net is afgerond, in september als tentoonstellingsruimte. ‘Stilte Arnhem’ is een van de exposities. Die combineert beeld van de hedendaagse fotograaf Suzanne Valkenburg met foto’s van P.J. de Booys, de Arnhemse fotograaf die tussen 1944 en 1954 de evacuatie en wederopbouw in Arnhem vastlegde.

Activiteiten in de Airborne-regio

75 jaar herdenken, beseffen en beleven doen we met elkaar in Arnhem, Ede, Renkum en Overbetuwe. Samen vertellen wij het verhaal van de Slag om Arnhem. Over september 1944, maar ook over de impact die het vandaag de dag nog heeft. Naast  herdenkingen kent de regio een breed programma met verschillende activiteiten. Het volledige programma van de Airborne is online te bekijken via de website www.airborne-region.nl

Arnhem Lights

Platform Binnenstad Arnhem (PBA) gaat vanaf vrijdagavond 13 t/m 22 september op en vanuit een aantal gebouwen speciaal gemonteerde videobeelden projecteren, die het verhaal over de Slag om Arnhem tonen.

De videoprojecties zijn op de volgende locaties te zien:
1.            NS Station – Nieuwe Stationsstraat, 6811 MA
2.            Rozet – Kortestraat 16, 6811 EP
3.            Provinciehuis – Markt 11, 6811 CG
4.            Musispassage – Land van de Markt, 6811 CX
5.            Building026 – Koningstraat 32, 6811 DG
6.            Het Oude Postkantoor (’t Taphuys) – Jansplein 56, 6811 GD