Herdenking evacuatie

Op 24 september om 14.30 uur in de Jubileumzaal van Musis de gedwongen evacuatie van 95.000 inwoners van Arnhem in 1944, herdacht. Daarna leggen we een krans bij het monument op de hoek van de Apeldoornseweg.

Na de mislukte Slag om Arnhem krijgen op 24 september 1944 de Arnhemmers van de Duitse bezetters de opdracht om de stad binnen 48 uur te verlaten. Ongeveer 95.000 Arnhemmers pakken hun spullen. Ze denken binnen een paar dagen weer terug te mogen, maar zullen pas acht maanden later — na de bevrijding — weer terugkeren. Nog steeds heeft bevrijdingsdag voor Arnhem daarom een andere betekenis dan voor de rest van het land.

Op dinsdag 24 september a.s. organiseert het Rode Kruis Arnhem de jaarlijkse herdenking van deze gedwongen evacuatie. De herdenking vindt plaats in de Jubileumzaal van Musis en begint om 14.30 uur. Belangstellenden zijn van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.

Burgemeester Marcouch, voorzitter Rode Kruis Jan Hutten en Ad van Liempt houden een toespraak. Ad van Liempt is journalist, historicus en schrijver van boeken over historische onderwerpen, vooral over de tweede wereldoorlog.

Na één minuut stilte worden bij het monument op de hoek van de Apeldoornseweg een krans en bloemen gelegd door de burgemeester, het Rode Kruis en evacuees. 

De aanwezigen worden door de gemeente Arnhem uitgenodigd om na afloop een kop koffie te drinken bij restaurant JANS (Musis).