Krijt graffiti

Krijt graffiti

Willemskazarne krijt graffiti

Op 10 locaties in Arnhem is een krijt graffiti aangebracht. De graffiti vertelt in één zin wat zich daar heeft afgespeeld tijdens of na de Slag om Arnhem. Om zo inwoners van Arnhem en bezoekers van de stad letterlijk stil te laten staan bij de gebeurtenis die daar heeft plaatsgevonden.

Vijf gebeurtenissen die met een krijt graffiti zijn gemarkeerd, zijn bij veel Arnhemmers bekend. De 5 andere verhalen zijn minder bekend. Het zijn verhalen die (ex)inwoners van Arnhem hebben aangeleverd na een oproep van de gemeente. Uit alle inzendingen heeft de gemeente Arnhem vijf bijzondere gebeurtenissen gekozen. De vijf geselecteerde locaties laten zien dat de  oorlog op verschillende manieren nog steeds voortleeft bij deze inzenders. Of doordat ze de gebeurtenis zelf hebben meegemaakt, daar een persoonlijke relatie mee hebben, bijvoorbeeld 'als dochter of neef van' of doordat ze nu op een locatie wonen waar tijdens de Tweede Wereldoorlog veel is gebeurd:

 1. Bonte Wetering nr. 63-65 (ingezonden door Marion Lenselink)
 2. ‘Het plein' in Rijnwijk (ingezonden door Gerrit Maassen)
 3. Karthuizerstraat 52-56 (ingezonden door Joost van Aalst - Stichting Wijkbelangen Angerenstein, werkgroep Historie)
 4. Spijkerstraat 209 (ingezonden door Hans Bronkhorst)
 5. Sweerts de Landastraat 63 (ingezonden Jan Kiekebosch). 


legenda kaart krijt graffiti

 

De verhalen bij de krijt graffiti

 • Apeldoornseweg

  75 jaar geleden lopen hier tienduizenden Arnhemmers richting Apeldoorn. Op bevel van de Duitsers verlaten ze Arnhem en keren pas na 8 maanden terug.

 • Sint Elisabeths Gasthuis

  75 jaar geleden worden patiënten uit dit ziekenhuis geëvacueerd om plaats te maken voor gewonde Duitse én Britse militairen

 • John Frost Brug

  75 jaar geleden lopen inwoners van Malburgen over de brug tussen de wrakstukken van Duitse voertuigen. De dag daarvoor vechten de Britse para's hier nog tegen de Duitsers.

 • Gele Rijdersplein

  75 jaar geleden staat hier de Willemskazerne. Met bommen op de kazerne en andere plaatsen in de stad, begint voor de Arnhemmers de Slag om Arnhem.

 • Eusebiuskerk

  75 jaar geleden wordt een deel van de stad verwoest. De Eusebius is zwaar beschadigd en wordt symbool voor de verschrikkingen die de inwoners meemaken.

 • Spijkerstraat 209

  75 jaar geleden schuilt Hans Bronkhorst hier in de schuilkelder. Een passerende soldaat ziet hem, lacht en maakt een V-teken. Alsof hij wil zeggen ‘jongen, het komt goed’.

 • Sweerts de Landasstraat 63 – Arnhem

  75 jaar geleden is dit huis een opvanglocatie voor geëvacueerde Joden. Voor 18 van hen is dit het laatste woonadres. Zij worden gedeporteerd en komen om in vernietigingskampen.

 • Karthuizerstraat 52 t/m 56

  75 jaar geleden mist een Engelse bom zijn doel en treft de nummers 52, 54 en 56. Een gapend gat blijft over. Maria Bakker en dochters Maria en Cornelia komen om.

 • Rijnwijk

  75 jaar geleden ziet Gerrit Maassen hier meerdere bommen vallen. De schade is enorm, vele huizen zijn verwoest en 10 buren waaronder kinderen komen om.

 • Bonte Wetering, Geitenkamp

  75 jaar geleden ligt het gezin Meinders hier op de vloer te schuilen voor de kogels die door het huis vliegen. Niet veel later worden ze geëvacueerd. Bij terugkomst is het huis volledig leeggeroofd.