Over de slag om Arnhem

Over de Slag om Arnhem zijn vele boeken volgeschreven. Dit zijn de hoofdlijnen van de ingewikkelde operatie en de nasleep ervan.

Operatie Market Garden

De ambities van operatie Market Garden waren groots. Met het tot in detail uitgewerkte plan wilden de geallieerden in september 1944 via de lucht (market) en het land (garden) België, Nederland en uiteindelijk Europa nog voor de kerst te bevrijden. Door bruggen over de Maas, de Waal en de Rijn in te nemen zouden de Duitsers in Nederland verslagen kunnen worden, zo luidde de gedachte. Met een beetje succes zouden de geallieerden daarna kunnen doorstoten naar het hart van de Duitse oorlogsindustrie: het Ruhrgebied en daarna zelfs naar Berlijn.

Geallieerden in Arnhem

Op 17 en 18 september arriveren vanuit Engeland ruim duizend transport- en zweefvliegtuigen met aan boord oorlogsmaterieel en bijna/ruim 20.000 Amerikaanse en Britse parachutisten en soldaten. Zij moeten met steun van de grondtroepen negen strategische Nederlandse bruggen innemen en krijgen daarbij begeleiding van 1.500 jagers.

In Arnhem vormt de landing het begin van een heftige strijd om de Rijnbrug, waarbij ook de hele Arnhemse binnenstad wordt verwoest. De geallieerden krijgen de brug snel voor een groot deel in handen, maar kunnen uiteindelijk geen weerstand bieden aan het Duitse verzet. De Rijnbrug blijkt een brug te ver. Gebrekkige radiocommunicatie en gebrek aan ondersteuning zorgen ervoor dat de geallieerden zich op 21 september moeten terugtrekken. Dan zijn er aan beide zijden ongeveer 1.500 soldaten gedood. Ruim zesduizend Britse soldaten worden gevangen genomen.

Evacuatie 95.000 Arnhemmers

Na de mislukte operatie krijgen de Arnhemmers het bevel om de stad binnen 48 uur te verlaten. Ongeveer 95.000 Arnhemmers pakken hun spullen. Ze denken binnen een paar dagen weer terug te mogen, maar zullen pas acht maanden later — na de bevrijding — weer terugkeren. Nog steeds heeft bevrijdingsdag voor Arnhem daarom een andere betekenis dan voor de rest van het land.

evacu├ęs