Vernieuwing Johnny van Doornplein

We gaan het Johnny van Doornplein vernieuwen. Door het plein anders in te richten, wordt het er straks prettiger om te verblijven, veiliger en veel groener. Het plein is een belangrijke ingang naar de binnenstad en we willen deze een uitnodigende uitstraling geven.

We zijn al langer in gesprek met bewoners en ondernemers over de uitstraling van het Johnny van Doornplein. Veel mensen vinden het plein rommelig, weinig aantrekkelijk, niet groen en onveilig. In december 2023 is daarom besloten het plein sneller anders in te richten.

Van rommelig naar fijn plein

In mei 2024 komt het Bewegend Stadsbos (door een motie van de gemeenteraad) naar het Johnny van Doornplein. Tijdelijk staan er dan grote bakken met bomen op het plein om Arnhemmers te laten ervaren hoe het plein eruit kan zien als het groener is en hoe fijn de plek kan zijn om te verblijven.

Daarnaast gaan we dit jaar met bewoners van de binnenstad (via platform Arnhem6811) en ondernemers via Platform Binnenstad Arnhem (PBA) in gesprek over het definitieve ontwerp van het plein. In de zomer van 2025 verwachten we een goed en gedragen ontwerp te hebben voor het nieuwe Johnny van Doornplein. Dat gaan we dan ook zo snel als mogelijk uitvoeren. Het streven is dat we het plein veel groener inrichten, met meer ruimte voor voetgangers, verblijven en ontmoeten. Uiteindelijk moet het plein een aantrekkelijke, veilige en levendige toegang naar de binnenstad worden.

Fietsparkeerplekken weggehaald

Om het plein opnieuw in te richten, zijn de fietsparkeerplekken en de zitbanken die er nu staan weggehaald. U kunt uw fiets neerzetten in de bewaakte fietsparkeerkelder Musiskwartier aan het Johnny van Doornplein of voor het Musis Sacrum en in de Looierstraat. De kiosk en de terrassen blijven op het plein. Stond uw fiets op het plein en is deze weggehaald? Kijk dan eerst in de fietskelder of uw fiets daar naartoe is verplaatst. Als uw fiets daar niet staat, dan is deze naar de AFAC gebracht. Kijk voor meer informatie over het ophalen van uw fiets op de pagina Fiets weg?.

Onderdeel koele netwerk

Het Johnny van Doornplein wordt door de herinrichting en het toevoegen van groen en bomen onderdeel van het koele netwerk. Het plein wordt een koele plek waar alle Arnhemmers, ook de kwetsbare groepen, verkoeling kunnen zoeken en actief deel kunnen nemen aan het stedelijke leven op hete dagen. Daarnaast voldoen we door diezelfde bomen ook weer beter aan de 3-30-300 regel. Meer mensen hebben straks vanuit hun raam (thuis of bijvoorbeeld op het werk) zicht op 3 bomen en er is meer schaduw.