Veelgestelde vragen over het Stadstheater

Lees hier de antwoorden op veelgestelde vragen over het Stadstheater.

Gebouw

Waarom wordt het Stadstheater vernieuwd? 

Het Stadstheater is dringend aan renovatie toe. Het kampt met achterstallig onderhoud, het is binnen veel te heet of veel te koud en het publiek heeft erg weinig beenruimte. Ook backstage mankeert er van alles aan het gebouw. Als we niets doen, kan het Stadstheater zijn schouwburgfunctie niet goed meer uitoefenen.  

Wat wordt het verschil met het huidige gebouw? 

Het gebouw krijgt een meer open karakter. Daarnaast zal het gebouw voldoen aan de eisen van deze tijd, op het gebied van techniek, comfort voor de bezoekers en als werkomgeving voor de medewerkers en artiesten. We kijken vanaf het begin naar de duurzaamheid van het gebouw: energie, circulariteit, klimaatadaptatie, gezondheid, mobiliteit en natuurinclusiviteit. We hebben het gebouw doorgerekend voor 40 jaar, maar we hopen dat het veel langer bruikbaar blijft. 

Wordt het een toegankelijk gebouw?   

Ja, dat is wel de bedoeling. Het ontwerpteam raadpleegt het Arnhems Platform voor Chronisch Zieken en Gehandicapten (APCG) en ervaringsdeskundigen voor advies op dit gebied. We streven ernaar dat mensen met en mensen zonder een beperking zoveel mogelijk dezelfde beleving hebben.   

Is er overlast te verwachten rondom het nieuwe gebouw? 

Na de renovatie zal het laden en lossen inpandig gebeuren aan de kant van de singel. De geluidsoverlast voor de omwonenden neemt hierdoor naar verwachting af. Overlast door zwervers of dealers kunt u melden bij onze Klantenservice: 0800-1809.  

Voorstellingen  

Verwacht het Stadstheater meer bezoekers na de verbouwing? 

Ja, het Stadstheater verwacht 20 á 30 % meer bezoekers. Zij wil bovendien een meer divers publiek gaan trekken dat een weerspiegeling van de stad vormt, waaronder kinderen en publieksgroepen die nu niet vaak het theater bezoeken. Mogelijk dat het theater vaker overdag open is.  

Komt er ook ruimte voor de grotere producties? 

Na de verbouwing kunnen producties als een opera wel, maar hele grote producties zoals musicals gaan niet passen, maar dat is in de huidige situatie ook al zo. De Stadsschouwburg in Nijmegen programmeert wel grote musicals, dus dit aanbod is in de regio te zien.  

Gaan de voorstellingen door tijdens de verbouwing? 

Het Stadstheater blijft zoveel mogelijk zichtbaar in Musis, ongeveer met de helft van de normale voorstellingen. Er zullen ook voorstellingen op niet gebruikelijke locaties in Arnhem plaatsvinden.   

Komt er een samenwerking met Nijmegen? 

Het Stadstheater is in gesprek met de Stadsschouwburg in Nijmegen om de mogelijkheden van een samenwerking te onderzoeken.   

Buitenruimte  

Gaat de omgeving veranderen? 

Tegelijk met het Stadstheater wordt ook de openbare ruimte eromheen aangepakt. Gebouwen en openbare ruimte vormen samen een Stadsoase. Dit moet een aangenaam verblijfsgebied worden in alle vier de seizoenen waarin de mens centraal staat. In de openbare ruimte moet leven komen op alle niveaus, niet alleen in de kruinen van de bomen zoals nu, maar ook op maaiveld en in de bodem. 

Een aantal bomen kan blijven staan, maar er zullen ook bomen moeten worden verplaatst of gekapt om de verbouwing mogelijk te maken. De Waalse kerk is een rijksmonument en dit gebouw blijft staan. De politie denkt nog na over wat zij willen met hun huisvesting. De toekomst van de roze bunker is niet zeker. Het oude COC-gebouwtje is klein en dat maakt het lastig om het voor andere dingen te gebruiken.  

Waar komen Oostpool en Introdans?  

Dat is nog niet bekend. Het plan om hen in het Stadstheater op te nemen bleek niet haalbaar. In de directe omgeving van het Stadstheater zien we 2 mogelijke plekken voor hun huisvesting: de omgeving waar nu het COC-gebouwtje staat en waar nu het politiebureau staat. Dat wordt nog verder onderzocht.  

Gaan er parkeerplaatsen verdwijnen en per wanneer? 

Ja, de parkeerplaatsen naast het Stadstheater (langs de singel) en aan de verbindingsweg achterlangs gaan verdwijnen. Omdat het nieuwe theater groter wordt dan het huidige gebouw. Voor de rest van het gebied is dat nog onbekend. De gemeente werkt aan een visie over mobiliteit die kaders geeft voor het parkeren. Het (fiets)parkeren wordt ook meegenomen in de visie.

In ieder geval blijven/ komen er parkeerplaatsen voor mensen met een beperking en plekken voor laden en lossen. Artiesten kunnen in de parkeergarage parkeren, net als omwonenden. Er zal een zeer beperkt aantal parkeerplaatsen worden gemaakt voor mensen die voor werkzaamheden in het Stadstheater moeten zijn.