Arnhem Centraal

Met het nieuwe station Arnhem, geopend op 19 november 2015, is Arnhem een icoon rijker. Een uniek gebouw, ontworpen door UN Studio, dat qua architectuur én met zijn gebruiksvriendelijkheid hoge ogen gooit.

Een uniek station

Architect Ben van Berkel ontwierp een gebouw waarmee hij een feest wilde maken van het vertrek. Een licht en overzichtelijk gebouw dat past in het glooiende landschap van Arnhem en dat er op slimme wijze gebruik van maakt. De reiziger vindt er als vanzelf zijn weg: of het nu van bus naar trein is, of van trein naar fietsenstalling, van parkeergarage naar de binnenstad, van taxi naar trein. In de open maar toch intieme stationshal komen alle vervoersstromen samen, maar loopt niemand elkaar in de weg.

Het grootste station van oost Nederland

Arnhem kreeg een nieuw station omdat er de komende jaren veel meer reizigers worden verwacht. De aanleg van extra sporen en perrons enkele jaren geleden heeft ervoor gezorgd dat de capaciteit kan groeien op de spoorlijnen naar Utrecht, Nijmegen, Zutphen én naar Duitsland. De nieuwe stationshal vormt de kroon op de vernieuwing van het stationsgebied, die ook de bouw van kantoren, winkels, fietsenstallingen, een nieuwe mega-bioscoop, de Zypse Poort en het Willemsplein en Willemstunnel omvat.

Samenwerking

Voor de bouw van het station werkten verschillende partijen de afgelopen jaren intensief samen: ProRail, NS, het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Gemeente Arnhem, architectenbureau UNStudio en bouwcombinatie Ballast Nedam – BAM.

Arnhem Centraal als nieuwe stadswijk

Na de voltooiing van het nieuwe stationsgebouw, gaat de ontwikkeling van het stationsgebied verder. Het 'Masterplan Arnhem Centraal' van UN Studio voorziet in nog een aantal kavels waarop bebouwing gewenst is. Door de nieuwe functies toe te voegen op deze kavels wordt het stationsgebied levendiger. Het is de bedoeling dat het gebied zeven dagen per week, 24 uur per dag leeft. Het stationsgebied moet op deze manier het karakter krijgen van een nieuwe wijk in de stad. De plannen worden momenteel gevormd en het bouwen start vanaf 2018. Lees meer over de kavels en hun beoogde functies.

Foto's

Benieuwd hoe het station anderen inspireert? Kijk op Instagram.

Foto's aan de rechterkant: Thea van den Heuvel

Uitgelicht

Station vanaf boven
Station binnen
Station binnen houten plafond
Wat vindt u van onze website?