Sint Jansbeek weer zichtbaar in de stad

Eind dit jaar wordt de Sint Jansbeek weer zichtbaar in de binnenstad. De werkzaamheden hiervoor zijn inmiddels in volle gang. De beek, die in de 19e eeuw deels ondergronds is gebracht, zal bovengronds vanuit de Beekstraat via de Broerenstraat en de Nieuwstraat in de Rijn gaan stromen. Hiermee gaat een wens van veel Arnhemmers - de historische Sint Jansbeek weer terug te brengen in de stad - in vervulling.

Onlangs verrichtten gedeputeerde Bea Jacobs, Antoinet van Helvoirt namens het Waterschap Rijn en IJssel en de Arnhemse projectwethouder Gerrie Elfrink de eerste, symbolische graafhandeling. Het bovengronds halen van de beek maakt de binnenstad levendiger. Zo ontstaat een nog aantrekkelijker stadshart, waar het prettig is om te zijn.

start werkzaamheden jansbeek
Foto onderschrift : Onder het goedkeurend oog van Johan Wolthuis (l.) en Folkert Rotshuizen (uiterst rechts) van de Stichting Jansbeek Boven Water verrichten wethouder Gerrie Elfrink, Gelders gedeputeerde Bea Schouten en heemraad Antoinet van Helvoirt de symbolische aftrap van de aanleg van de beek (Foto: Rinus Baak).  

Planning

Het ontwerp van de 'nieuwe' beek is gemaakt in samenwerking met het Arnhems landschapsarchitectenbureau Poelmans Reesink. Momenteel worden allerlei kabels en leidingen verlegd, waarna de aannemerscombinatie Hoornstra Infrabouw en GMB aan de slag kan met de daadwerkelijke aanleg van de beek. De aanleg gebeurt in fasen, ook om bereikbaarheid voor bewoners, ondernemers en bezoekers van de binnenstad te garanderen. Naar verwachting stroomt de beek vanaf eind 2017 weer door de stad. Op het Kerkplein zijn proefstukken van het metselwerk van de beekbak geplaatst.

Betekenis voor de stad

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, was het niet de rivier de Rijn, maar de Sint Jansbeek die aan de basis heeft gestaan van het ontstaan en de ontwikkeling van de stad Arnhem. De Jansbeek was in de vroege middeleeuwen de belangrijkste levensader van Arnhem. Het is altijd een open stroom geweest, maar het gedeelte in de binnenstad werd ondergronds gebracht toen in de 19de eeuw de singels werden gedempt. De stroom vanaf de bron in Zijpendaal door het Park Sonsbeek is nog steeds open.

Voor het project Jansbeek werkt de gemeente samen met het Waterschap Rijn en IJssel. De uitvoering wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland.

Voor vragen over de uitvoering en planning kunt u terecht bij de omgevingsmanager van de aannemer, Michel Geven via e-mail  sintjansbeek@hoornstra-infrabouw.nl
 

Uitgelicht

Impressie-Jansbeek-door-Beekstraat.jpg-kl
Impressie-Jansbeek-door-Broerenstraat.jpg-kl
Impressie-Jansbeek-op-Kerkplein.jpg-kl
Impressie-Jansbeek-op-Rijnkade.jpg-kl