Sint Jansbeek stroomt weer door de stad

Vanaf 8 december stroomt de Sint Jansbeek weer door het Arnhemse stadshart. Vanuit de Beekstraat stroomt het water via de Broerenstraat richting de Nieuwstraat om via de Rijnkade uiteindelijk in de Rijn uit te monden.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is Arnhem niet aan de Rijn, maar aan de Sint Jansbeek ontstaan. Het snelstromende water was in het verleden een belangrijkste levensader van de stad. Eind 19e eeuw is de beek deels ondergronds gebracht.

Het bovengronds halen van de beek maakt de binnenstad levendiger. Zo ontstaat een nog aantrekkelijker stadshart, waar het prettig is om te zijn. Nu de Jansbeek weer in het Arnhemse straatbeeld zichtbaar is, gaat een wens van veel Arnhemmers in vervulling.

Jansbeek november 2017

Feestelijke opening op 8 en 9 december

Vanaf 8 december stroomt de Jansbeek weer door het centrum van Arnhem. Dat wordt gevierd! En wel op 8 en 9 december. Op het programma onder andere theateracts, rondleidingen, een expositie in Rozet, gratis uitzicht vanaf de Eusebius op de beek en de onthulling van de Vitessebrug door Vitesse. Bekijk het hele programma.

Aanleg van de beek

Het ontwerp van de 'nieuwe' beek is gemaakt in samenwerking met het Arnhems landschapsarchitectenbureau Poelmans Reesink. Hoornstra Infrabouw en GMB hebben de beek aangelegd. De aanleg is in fases uitgevoerd om bereikbaarheid voor bewoners, ondernemers en bezoekers van de binnenstad te garanderen.

De aanleg van de Sint Jansbeek is mogelijk gemaakt door samenwerking tussen gemeente Arnhem, Waterschap Rijn en IJssel en provincie Gelderland.

 

Uitgelicht

Programma opening Sint Jansbeek

Op 8 en 9 december 2017 wordt de Jansbeek feestelijk geopend. Bekijk hier het hele programma.

lees verder

Impressie-Jansbeek-door-Beekstraat.jpg-kl
Impressie-Jansbeek-door-Broerenstraat.jpg-kl
Impressie-Jansbeek-op-Kerkplein.jpg-kl
Impressie-Jansbeek-op-Rijnkade.jpg-kl