Wijkaanpak naar aardgasvrij wonen

Onze stad is een groene, levendige, ondernemende en inclusieve stad. Ook in de toekomst willen we dat graag zijn. Daar zijn flinke stappen richting nieuwe energie voor nodig. De gemeente Arnhem heeft de ambitie om uiterlijk in 2050 energieneutraal te zijn. Een van de consequenties daarvan is dat we afscheid gaan nemen van aardgas voor het koken en de verwarming van alle huizen.

Aardgasvrij wonen in 2050, wat betekent dat voor u?

Op aardgasvrij wonen kunt u zich voorbereiden door minder aardgas en minder elektriciteit te gebruiken. Dit kan door kleine gedragsveranderingen zonder kosten en door kleine aanpassingen met beperkte kosten. Het kan ook door grotere investeringen te doen, bijvoorbeeld op een moment dat u toch met uw woning bezig bent. Door verhuizing of verbouwing of wanneer uw gasfornuis, koelkast, vriezer, gasgeiser of CV ketel aan vervanging toe is. 
U hoeft niet te wachten op de gemeente. Het is wel handig om te kijken of er al bewonersinitiatieven in uw buurt of wijk zijn. Deze kunt u vinden op www.arnhemaan.nl. Hier kunt u zich bij aansluiten, u kunt leren van andermans ervaringen of misschien meedoen met een collectieve actie of zelf iets opzetten. 

Voordat u grote, met aardgas gerelateerde, investeringen gaat doen als het vervangen van een CV ketel, is het handig om bij de gemeente na te vragen of er wijkinitiatieven en/of plannen zijn van instanties (corporaties, waterschap e.d.). Daarvoor zijn binnen de gemeente contactpersonen wijkgerichte energievernieuwing aangewezen, per wijk. Voor Presikhaaf en Malburgen is dit Leida van den Berg. Zij kan u ook vertellen wie dat voor de andere wijken zijn.

Alternatieven voor aardgas

Per wijk maken we een analyse welke alternatieven voor gas mogelijk zijn. De uitkomsten van deze analyse zijn input voor het gesprek over alternatieven voor aardgas. Zo kan er telkens gekozen worden voor een warmtevoorziening die het beste bijdraagt aan de duurzaamheid van de wijk en tevens betrouwbaar én betaalbaar is. Dit noemen we warmteverkenning. 

Meer weten?

  • Het Energieloket Midden Gelderland (ELMG) is er voor inwoners en bedrijven in de regio Arnhem en geeft antwoord op energievragen, laat voorbeelden zien en biedt inspiratie!
  • HIER verwarmt geeft informatie over wonen zonder aardgas.
  • Op de website van Milieu Centraal vindt u tips over energie en duurzaamheid.
  • www.arnhemaan.nl is er voor inwoners die met anderen activiteiten willen ondernemen richting een duurzame energieneutrale buurt.

Contact

Heeft u vragen over de Arnhemse aanpak voor wijkgerichte energietransitie (waaronder aardgasvrij)? Neem dan contact op met Leida van den Berg. Zij is bereikbaar per e-mail via leida.van.den.berg@arnhem.nl of via telefoonnummer 026 377 3523.