Hé, wat doet die gele kubus daar?

Ineens stond hij er, vlak voor de zomervakantie, een grote gele kubus op het Gele Rijders Plein. Wat is het precies en waarom staat hij daar?

Het Gele Rijders Plein, in het centrum van Arnhem, krijgt een nieuwe inrichting. Eigenlijk wordt het plein in twee stukken verdeeld. De kant van het plein met de AKU-fontein tot aan het Willemsplein wordt een plek voor levendigheid activiteiten. De fontein wordt opgeknapt en de pergola verdwijnt. De andere kant van het plein richting Looierstraat krijgt een groene parkachtige invulling. Dat gebeurt in het voorjaar van 2019. 

Gele Kubus, een experiment

Tussen de twee verschillende delen van het plein, het rustige en het levendige deel, moet een zogenaamde roomdivider komen. Wat precies, een bouwwerk of iets anders, wordt op dit moment onderzocht. De Gele kubus is onderdeel van dat onderzoek. Je kunt het zien als een experiment: hoe werkt een bouwwerk op deze plek, en voor welke activiteiten is deze plek geschikt. 

De kubus van ongeveer 13 meter hoog, opgebouwd uit steigermateriaal, is tijdelijk van aard. Hij blijft een jaar, vanaf het moment van ingebruikname, dit najaar. In de kubus worden verschillende evenementen en activiteiten georganiseerd. 

Meest gestelde vragen

De kubus is nogal een opvallend bouwwerk. Niet vreemd dus dat hier vragen over binnenkomen bij de gemeente. De meest gestelde vragen en antwoorden vindt u hieronder:

1. Gebeurt er wel iets in de kubus? 

Ja, inmiddels wel. Het heeft wel een paar maanden langer geduurd. Liever hadden we deze zomer al leuke dingen in de kubus willen zien, maar dat is niet gelukt. De bouw bleek een heel stuk ingewikkelder dan gedacht. Het heeft ook even geduurd voordat de juiste vergunningen er waren. Vanaf oktober vonden er evenementen plaats. De programmering van activiteiten is uitbesteed aan een organisator/programmeur (8bahn). Afspraak is dat er minimaal 12 keer per kwartaal, dus grofweg elk weekend, iets te doen in de kubus. Het idee is dat het experiment een jaar loopt. We zijn later begonnen dus sluiten het ook later af. Het is belangrijk dat we ook in de lente en de zomer kunnen testen.

2. Waar zie ik wat er te doen is?

Dat staat op de kubus zelf. En ook op de facebookpagina: De Kubus

3. Hoeveel kost de kubus?

Voor onderzoek naar welke roomdivider (zie inleiding bovenaan) geschikt is voor het plein, in combinatie met onderzoek naar welke activiteiten er passen, is € 200.000 beschikbaar. De kubus wordt uit dat budget betaald. Voor het Gele Rijders Plein als totaal is meer geld beschikbaar. Onder andere voor onderzoek naar de fontein en voor de groene inrichting van het rustige deel van het plein. 

4. Wie heeft de kubus bedacht

Er is een klankbordgroep waarin twee ondernemers, een aantal bewoners en een vertegenwoordiging van Platform Binnenstad Arnhem en van Arnhem 6811 vertegenwoordigd zijn. Die is meermaals bijeen gekomen en heeft de keuze voor de ontwerper (studio RAP) en de kubus gemaakt. Op 13 maart was er een informatieavond voor omwonenden, waarin zowel het ontwerp voor de vergroening van het plein, als de kubus aan bod kwam. 

5. Hoe staat het met de plannen voor de Jansbeek op het Gele Rijdersplein? 

Op 5 maart 2018 heeft de gemeenteraad de motie "Jansbeek ook op Gele Rijders Plein naar boven" aangenomen. De provincie heeft inmiddels een reservering gedaan van € 900.000 om bij te dragen aan realisatie hiervan. Het waterschap Rijn en Ijssel doet momenteel onderzoek naar de technische mogelijkheden. 
 

Uitgelicht

Uw Reactie
Uw Reactie