Uitbreiding Museum Arnhem

Een grote ondergrondse tentoonstellingsruimte, een nieuwe aansprekende entree met betere publieksfaciliteiten, restauratie van het monumentale pand, betere zichtbaarheid in de stad en een groei van het aantal bezoekers van 60.000 naar 75.000 per jaar.

Museum ArnhemDat zijn de plannen die Museum Arnhem heeft voor uitbreiding en vernieuwing van het museum. Om dit mogelijk te maken heeft de gemeenteraad van Arnhem begin 2016 ingestemd met de bijbehorende investering.
Een beoordelingscommissie - met vertegenwoordigers van museum en gemeente - heeft daarop uit liefst veertig aanmeldingen vijf architectenbureaus geselecteerd die gevraagd is een visie te ontwikkelen voor de ontwerpopgave voor de nieuwbouw van Museum Arnhem.

Het ging daarbij in willekeurige volgorde om de volgende bureaus: Benthem Crouwel Architecten BV, Cruz Yortiz Amsterdam BV in samenwerking met Laura Alvarez architecture, Happel Cornelisse Verhoeven BV in samenwerking met DRDH Architects (UK), Kraaijvanger BV in samenwerking met krft Amsterdam en Kokke designer Oosterbeek en SeARCH.nl BV.

Bekijk de ideeën

In 2016 is de keuze definitief gevallen op de visie van Benthem Crouwel Architecten BV. In het juryrapport (pdf 16 MB) is deze keuze nader onderbouwd. Met de vernieuwing van het museum zou in 2018 begonnen worden.

Aanbesteding stopgezet

De aanbesteding voor de verbouw van Museum Arnhem heeft geen bouwondernemer opgeleverd die deze klus voor een acceptabele prijs wil klaren. De gemeente Arnhem heeft daarop de procedure stopgezet.

De verbouwing, aanvankelijk geraamd op bijna 15 miljoen euro, moet 550 vierkante meter extra expositieruimte opleveren, plus een opknapbeurt voor het rijksmonument. Ook is een nieuw depot voorzien voor de kunst - en archeologiecollectie van de gemeente.

Het museum sloot eerder de deuren vanwege bouwonderzoeken en asbestsanering. De sluiting was gepland tot eind 2019, maar zal langer duren. Museum Arnhem blijft in de tussentijd actief door middel van pop-up tentoonstellingen, educatieprogramma's en andere activiteiten. Ondertussen stelt het college alles in het werk om de ambities voor Museum Arnhem te realiseren.

 

Uitgelicht

Vragen uitbreiding en verbouw Museum Arnhem

Heeft u een vraag over de renovatie en uitbreiding van Museum Arnhem? We hebben een aantal veelgestelde vragen hieronder voor u beantwoord.

Lees verder

Uw Reactie
Uw Reactie