Uitbreiding Museum Arnhem

Een grote ondergrondse tentoonstellingsruimte, een nieuwe aansprekende entree met betere publieksfaciliteiten, restauratie van het monumentale pand, betere zichtbaarheid in de stad en een groei van het aantal bezoekers van nu 60.000 naar 75.000 per jaar.

Museum ArnhemDat zijn de plannen die Museum Arnhem heeft voor uitbreiding en vernieuwing van het museum. Om dit mogelijk te maken heeft de gemeenteraad van Arnhem begin 2016 ingestemd met de bijbehorende investering van bijna 15 miljoen euro.
Een beoordelingscommissie - met vertegenwoordigers van museum en gemeente - heeft daarop uit liefst veertig aanmeldingen vijf architectenbureaus geselecteerd die gevraagd is een visie te ontwikkelen voor de ontwerpopgave voor de nieuwbouw van Museum Arnhem.

Het ging daarbij in willekeurige volgorde om de volgende bureaus: Benthem Crouwel Architecten BV, Cruz Yortiz Amsterdam BV in samenwerking met Laura Alvarez architecture, Happel Cornelisse Verhoeven BV in samenwerking met DRDH Architects (UK), Kraaijvanger BV in samenwerking met krft Amsterdam en Kokke designer Oosterbeek en SeARCH.nl BV.

Begin juni 2016 hebben de verschillende bureaus hun ideeën gepresenteerd aan de selectiecommissie en aan het publiek in het Arnhemse architectuurcentrum CASA. Bekijk de ideeën

Eind juni 2016 is de keuze definitief gevallen op de visie van Benthem Crouwel Architecten BV. In het juryrapport (pdf 16 MB) is deze keuze nader onderbouwd. Met de vernieuwing van het museum zal op basis van de huidige inzichten begin 2018 begonnen worden. Het museum krijgt er zo'n 550 vierkante meter expositieruimte bij. Ook komt er een nieuwe entree en worden de publieksfaciliteiten verbeterd.

Aanbesteding verbouw Museum Arnhem stopgezet

De aanbesteding voor de verbouw van Museum Arnhem heeft geen bouwondernemer opgeleverd die deze klus voor een acceptabele prijs wil klaren. De gemeente Arnhem heeft de procedure stopgezet. Na de sluiting van de aanbestedingstermijn, op 9 februari bleek dat voor het bouwkundig bestek slechts één aannemer had ingeschreven. De offerte was echter veel te hoog.

De verbouwing, geraamd op bijna 15 miljoen euro, moet 550 vierkante meter extra expositieruimte opleveren, plus een opknapbeurt voor het rijksmonument. Ook is een nieuw depot voorzien voor de kunst - en archologiecollectie van de gemeente. Het bureau Benthem Crouwel Architecten uit Amsterdam mocht het ontwerp maken.

Het museum moest de deuren al sluiten vanwege bouwonderzoeken en asbestsanering. De sluiting was gepland tot eind 2019, maar zal nu naar verwachting langer duren. Museum Arnhem blijft in de tussentijd actief door middel van pop-up tentoonstellingen, educatieprogramma's en andere activiteiten. De komende tijd onderzoekt het college hoe de ambities voor Museum Arnhem te realiseren zijn.
 

 

Uitgelicht

Vragen uitbreiding en verbouw Museum Arnhem

Heeft u een vraag over de renovatie en uitbreiding van Museum Arnhem? We hebben een aantal veelgestelde vragen hieronder voor u beantwoord.

Lees verder

Uw Reactie
Uw Reactie