Uitbreiding Museum Arnhem

Museum Arnhem verbouwt en breidt uit. Naast het oude museumgebouw komt een nieuwe vleugel van waaruit u straks kunt genieten van een prachtig uitzicht op Arnhem en de Betuwe.

De verbouw en nieuwbouw is nodig omdat het museumgebouw niet meer aan de eisen voor een modern museum voldeed. Ook was het gebouw te klein om een actief, publieksgericht programma en goede publieksvoorzieningen te herbergen. Met de nieuwbouw en verbouw wordt Museum Arnhem 550 m2 groter. De Arnhemse gemeenteraad heeft € 22,5 miljoen beschikbaar gesteld voor de bouw. De provincie draagt € 500.000 bij.

Rots Bouw BV uit Aalten is de aannemer voor de ver- en nieuwbouw van Museum Arnhem. Benthem Crouwel Architects uit Amsterdam heeft het ontwerp gemaakt.

Oplevering en opening

De bouw is in 2020 gestart. De verwachting is dat het gebouw eind 2021 klaar is. Daarna kan het museum worden ingericht. In het voorjaar van 2022 gaat het vernieuwde Museum Arnhem weer voor publiek open. 

Nieuwe vleugel

Het nieuwe deel van het museum zweeft zo'n 15 meter boven de stuwwal en biedt een spectaculaire blik op de stad en het omliggende landschap. Een cliffhanger die uniek is voor Nederland. Aan de buitenkant van de nieuwbouw komen 82.000 unieke tegels te hangen. Iedere tegel is anders en het totaal aantal tegels bestaat uit 14 verschillende tinten. Aan de kant van de Rijn zijn de tegels blauwwit en de tegels lopen geleidelijk over naar meer aardse kleuren aan de kant van de Utrechtseweg.

Oude museumgebouw

Naast de bouw van een nieuwe vleugel wordt het oude museumgebouw van binnen en buiten gerenoveerd en vernieuwd. Dit gebouw is in 1873 als herensociëteit gebouwd en sinds 1920 als museum in gebruik genomen. Tijdens de verbouwing zijn op de tweede etage gietijzeren pilaren herontdekt die aansluiten op de pilaren op de begane grond. De historische koepel op het gebouw is inmiddels volledig gerestaureerd. Het museum restaurant komt op de begane grond in de grote hal en biedt straks uitzicht op de beeldentuin.

Volg de verbouwing

Bent u benieuwd naar hoe het oude museumgebouw er nu van binnen uitziet? Of wilt u meekijken met de bouw? Kijk dan op www.rotsbouwtmuseumarnhem.nl. Daar vindt u bouwvlogs, journaals en kunt u via de webcam live meekijken.