Cameratoezicht

De Arnhemse binnenstad geniet grote bekendheid vanwege haar winkelmogelijkheden, gezellige uitgaanscentrum en aantrekkelijke evenementen.

Een van de aspecten die de kwaliteit van de binnenstad bepalen is veiligheid. Daarin wordt voortdurend geïnvesteerd. Door gemeente, politie en justitie in nauwe samenwerking met de bewoners, ondernemers en winkeliers in het gebied. Cameratoezicht is één van de maatregelen die er voor moeten zorgen dat het prettig toeven is en blijft in Arnhem.

Hoe werkt het cameratoezicht?

In totaal hangen er ruim zeventig camera’s behorende bij het gemeentelijk cameratoezicht, in de stad. De beelden daarvan worden opgevangen in de gemeenschappelijke meldkamer van de politie, de brandweer en de ambulancedienst. Die bevindt zich in het politiebureau aan de Beekstraat. De beelden zijn er continu op monitoren te zien. Omdat het ondoenlijk is om zeventig camerabeelden tegelijk te volgen, maakt het personeel telkens een rondje langs de verschillende camera’s. Een soort surveillance dus.

Bewaren beelden

Tijdens voetbalwedstrijden en evenementen in stadion Gelredome, worden de camera's in de fiets- en voetgangerstunnels op het Nijmeegseplein, vanuit de uitkijkpost in het stadion bekeken. Op andere momenten, gewoon in de gemeenschappelijke meldkamer. Voor opsporingsdoeleinden worden de beelden een aantal dagen bewaard en vervolgens gewist. Alleen als opsporing of vervolging dat noodzakelijk maken, kunnen de beelden langer worden bewaard.