Cameratoezicht

De Arnhemse binnenstad geniet grote bekendheid vanwege haar winkelmogelijkheden, gezellige uitgaanscentrum en aantrekkelijke evenementen.

Een van de onderdelen die de kwaliteit van de binnenstad bepalen is veiligheid. Daarin wordt voortdurend geïnvesteerd. Door gemeente, politie en justitie in nauwe samenwerking met de bewoners, ondernemers en winkeliers in het gebied. Cameratoezicht is één van de maatregelen die ervoor moet zorgen dat het prettig wonen is en blijft in Arnhem.

Hoe werkt het cameratoezicht?

In totaal hangen er 95 camera’s in de stad, die bij het gemeentelijk cameratoezicht horen. De beelden daarvan worden opgevangen in de gemeenschappelijke meldkamer van de politie, de brandweer en de ambulancedienst. Die bevindt zich in het politiebureau aan de Beekstraat. De beelden zijn daar continu op monitoren te zien. Omdat het onmogelijk is om 95 camerabeelden tegelijk te volgen, maakt het personeel steeds een rondje langs de verschillende camera’s. Een soort surveillance dus.

Bewaren beelden

Tijdens voetbalwedstrijden en evenementen in stadion Gelredome, worden de camera's in de fiets- en voetgangerstunnels op het Nijmeegseplein vanuit de uitkijkpost in het stadion bekeken. Op andere momenten vindt dit plaats in de gemeenschappelijke meldkamer. Voor opsporingsdoeleinden worden de beelden een aantal dagen bewaard en daarna gewist. Alleen als opsporing of vervolging noodzakelijk is, kunnen de beelden langer worden bewaard.