Afsteekverbod vuurwerk

Het afsteken van vuurwerk is het hele jaar verboden in Arnhem, ook tijdens de jaarwisseling. Voorheen waren er in Arnhem al vuurwerkvrije zones, sinds dit jaar (2023) geldt voor het eerst een lokaal afsteekverbod op consumentenvuurwerk in Arnhem.

Waarom een afsteekverbod?

Het afsteekverbod is er om de veiligheid, leefbaarheid en het welzijn in Arnhem te verbeteren. De belangrijkste redenen leest u op deze pagina.

Veiligheid en welzijn

Vuurwerk kan leiden tot ernstige verwondingen, branden en schade. Jaarlijks belanden heel veel slachtoffers op de EHBO door (onverantwoord) vuurwerkgebruik. 

Angst bij (huis)dieren

Vuurwerk heeft ook negatieve effecten op de flora en fauna in onze stad, vooral voor dieren die gevoelig zijn voor harde geluiden. 

Impact op milieu

Vuurwerk veroorzaakt luchtvervuiling door de uitstoot van schadelijke stoffen. Het inademen is schadelijk voor de gezondheid en de stoffen belanden in het milieu. Naast luchtvervuiling zorgt vuurwerk ook voor bodem- en watervervuiling. Dat komt door het fijnstof dat neerdaalt en door onverbrande vuurwerkresten. 

Overlast & verstoring

Vuurwerk kan leiden tot geluidsoverlast en verstoring van de openbare ruimte. Dit zorgt (mogelijk) voor stress bij Arnhemmers en geeft een extra belasting op politie, handhavers en zorgpersoneel. 

Ervaart u overlast? Meld het via Fixi Bij direct gevaar belt u de politie via telefoonnummer 112. 

Regels rondom vuurwerk in Arnhem

  • In januari 2023 heeft gemeente Arnhem in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) opgenomen dat het afsteken van consumentenvuurwerk het hele jaar, dus ook tijdens de jaarwisseling, verboden is. 
  • Er geldt een vuurwerkverbod op vuurwerk uit categorie F2 en F3. Iedereen vanaf 12 jaar mag wel fop- en schertsvuurwerk afsteken, zoals sterretjes, grondbloemen, Bengaals vuur, knalerwten, trekrotjes (F1). U kunt op de verpakking zien om wat voor soort vuurwerk het gaat.
  • Als u tijdens de jaarwisseling professioneel vuurwerk wilt laten afsteken via een bedrijf, zoals een vuurwerkshow, dan moet dat bedrijf daarvoor een vergunning aanvragen.

Er is geen landelijk vuurwerkverbod, dit betekent dat het (ver)kopen van vuurwerk niet verboden kan worden. Dat kan alleen door de Nederlandse regering. Net zoals steeds meer gemeenten, zetten we met het afsteekverbod een 1e stap naar een veilige, schone en fijne jaarwisseling.

Campagne #waardoejijhetvoor

Om bewustwording te creëren over de gevaren van vuurwerk voor milieu, dieren en de volksgezondheid starten we met een campagne. Download hier de campagnebeelden en video’s en deel ze op uw eigen kanalen. 

Oud- & nieuwfeest op de brug

We organiseren komende jaarwisseling een gratis vuurwerk- en lichtshow voor jong en oud.

Bekijk de video op YouTube - Bekijk de video met audiodescriptie op YouTube