Arnhem neemt maatregelen voor betere benutting bestaande woningen
02 juli 2025
De gemeente Arnhem wil meer leegstaande panden, onderbenutte verdiepingen en woningen die geschikt zijn voor deling of splitsing in de stad benutten voor woningen. Dit staat in het “Actieplan Beter Benutten Bestaande Woningvoorraad”. Het is, naast nieuwbouw, een belangrijke stap om de woningnood in de stad aan te pakken. Door stapelen, splitsen en samenwonen kunnen honderden woonplekken worden toegevoegd.

Paul Smeulders, wethouder Wonen: “We kijken vooruit, maar ook om ons heen. We zien in onze stad nog te veel panden of delen van gebouwen leegstaan terwijl duizenden mensen zoeken naar een huis. Dat is niet uit te leggen. We gaan leegstand actiever aanpakken en inzetten op woningdelen, splitsen en optoppen. Zodat we naast de grote bouwprojecten op korte termijn méér woningen beschikbaar krijgen.”
Actieplan Beter Benutten Bestaande Woningvoorraad
Het actieplan bestaat uit dertien acties. Onder andere leegstand wordt beter in beeld gebracht, beboet waar nodig en tijdelijk verhuren kan voortaan alleen in uitzonderlijke gevallen. Ook komt er meer inzet op wonen boven winkels.
De gemeente Arnhem wil daarnaast woningeigenaren helpen om woningen te splitsen. We zien dat woningeigenaren vaak onbenutte ruimtes in woningen hebben, maar veelal niet weten waar ze moeten beginnen als ze een woning willen splitsen. De gemeente zal dan ook een splitsingscoach in gaan zetten die mensen gaat ondersteunen met het juridische en bouwkundige uitzoekwerk. De regels die gemeente Arnhem kent over woningsplitsingen, bijvoorbeeld over woonoppervlaktes, blijven bestaan met het oog op een goede woonkwaliteit en voor de leefbaarheid.
Optoppen als slimme uitbreiding van woonruimte
Naast splitsen zet de gemeente in op optoppen: het toevoegen van één of meerdere woonlagen bovenop bestaande gebouwen. Vooral op locaties met portiekflats en andere gestapelde bouw biedt optoppen een slimme manier om extra woningen toe te voegen zonder extra grondgebruik. Met corporaties worden afspraken gemaakt om via pilots de komende 10 jaar minimaal 250 woningen te voegen.
Week van de Woningruil
In samenwerking met de Arnhemse woningcorporaties organiseert de gemeente Arnhem in het derde kwartaal van 2025 de allereerste Week van de Woningruil. Hiermee wil de gemeente het ruilen van sociale huurwoningen onder de aandacht brengen als kansrijke en laagdrempelige manier om beter te wonen. Tijdens de week wordt het landelijke platform RuilMijnWoning.nl actief onder de aandacht gebracht, met meer beschikbare woningen en gerichte voorlichting. De Week van de Woningruil is een concrete uitwerking van Het Beste Woonidee van Arnhem uit 2024.
Snelle acties voor wooncrisis
Met het Actieplan Beter Benutten Bestaande Woningvoorraad wil de gemeente de woningnood sneller aanpakken. Nieuwbouwprojecten hebben vaak een lange doorlooptijd. Soms zit er wel 10 jaar tussen de start en het moment dat er daadwerkelijk mensen wonen.
Paul Smeulders, wethouder Wonen: “De aanhoudende wooncrisis vraagt om originele oplossingen. We bouwen zo snel als we kunnen, maar lopen tegen grenzen aan: stikstof, ruimte, tijd en capaciteit. Daarom moeten we nu alles op alles zetten om ook bestaande woningen slimmer te benutten.