Koninklijke onderscheiding voor Matthijs Boelee bij afscheid Fashion Design ArtEZ
04 juli 2025
Matthijs Boelee is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De heer Boelee ontving vrijdag 4 juli deze koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Ahmed Marcouch tijdens zijn afscheid als hoofd van de afdeling Fashion Design van ArtEZ.
Matthijs Boelee heeft ruim 35 jaar gewerkt voor de mode-opleiding, eerst als docent en later als hoofd van deze afdeling van ArtEZ. Hij krijgt zijn lintje vanwege zijn grote inspanningen naast zijn werk voor studenten en oud-studenten van deze Arnhemse instelling. Mede door zijn brede netwerk en zijn inspanningen konden veel studenten een baan vinden in de mode-sector.
Burgemeester Marcouch verraste de heer Boelee in bijzijn van enkele collega’s en studenten, bij het afsluiten van het studiejaar. Marcouch: ‘De heer Boelee was veel meer dan het hoofd van de afdeling. Hij was een voorbeeld van de docent die niet alleen vakkennis doceerde, maar tegelijk een opvoeder was van zijn studenten en op die manier bijdroeg aan hun vorming. Want niemand bereikt de eindstreep alleen, maar kan dat wel met hulp van ouders, docenten en andere professionals. De heer Boelee zette zich binnen en buiten kantoortijd onvermoeibaar in voor zijn studenten, voor de opleiding en voor het vakgebied.’
Archief studenten
Een van de verdiensten is dat de heer Boelee in eigen tijd een volwaardig archief inrichtte met werk van studenten. Dit archief vormde weer de basis voor een rijke website, waardoor het werk van de studenten toegankelijk werd voor een breed publiek. Boelee heeft vele uren besteed aan het actueel houden van deze informatie. Deze digitale etalage geeft veel studenten een vliegende start van hun loopbaan en draagt tegelijk bij aan de culturele en historische betekenis van de Arnhemse modeopleiding.
Marcouch: ‘De heer Boelee liet een onophoudelijke toewijding zien aan de persoonlijke en professionele ontwikkeling van zijn studenten, zowel tijdens de studie als daarna. Onder zijn begeleiding zijn vele honderden studenten opgeleid tot vakmensen die de vaardigheden bezitten om de schoonheid en de kracht van ‘Arnhem’ door te geven aan nieuwe generaties. Ook heeft hij de opleiding weten te professionaliseren en moderniseren. In tijden van AI en digitalisering bleef hij oog houden voor het echte ambacht.’