Erkenning ongeboren kind

Als de ouders van een kind niet getrouwd zijn of geen geregistreerd partnerschap hebben, kan de vader of de moeder uit wie het kind niet is geboren het kind erkennen.

Dit kan al voordat het kind is geboren. Elk kind dat binnen de relatie wordt geboren, moet apart worden erkend.

Hoe werkt het? 

Bij de erkenning kunt u kiezen voor de achternaam van een van de ouders of voor een gecombineerde achternaam. Uw keuze leggen we dan vast.  

Afspraak maken

Voor erkenning kunt u terecht bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente. Maak hiervoor eerst online een afspraak. 

Afspraak maken

Meenemen

  • Een geldig legitimatiebewijs van uzelf (de erkenner) en van de moeder.
  • Formulier toestemming tot erkenning van de ongeboren kind (pdf, 78,5kB), als de moeder niet meegaat. De moeder moet meekomen als het uw eerste kind samen is en het kind de achternaam van de erkenner krijgt.
  • Als u of de moeder niet of nog maar kort in Nederland woont, zijn er mogelijk meer documenten nodig. Twijfelt u of dit voor u geldt neem dan contact met ons op via telefoonnummer 0800-1809. 
Naamskeuze

Bij de erkenning van hun eerste kind kunnen ouders kiezen welke achternaam het kind krijgt. Dit heet naamskeuze. Wilt u dat het kind de achternaam van de vader, de (duo)moeder of een gecombineerde achternaam krijgt? Dan moet de moeder bij de erkenning van het eerste kind aanwezig zijn. Maakt u geen naamskeuze, dan krijgt het kind automatisch de achternaam van de moeder. Alle volgende kinderen van dezelfde ouders krijgen dezelfde achternaam. 

Ouderlijk gezag

Bij de erkenning krijgen beide partners automatisch het ouderlijk gezag over het kind. Wilt u het gezag over uw kind anders regelen? Geef dit dan aan de bij de erkenning. De gemeente regelt dit dan verder met het gezagsregister. Kijk voor meer informatie over ouderlijk gezag op de website van de Rijksoverheid.    

Nationaliteit

Als 1 of beide ouders de Nederlandse nationaliteit bezitten, krijgt het kind bij de geboorte automatisch de Nederlandse nationaliteit. Dit is ook het geval als het kind in het buitenland geboren is.

Is de vader Nederlander maar de moeder niet, dan krijgt een kind dat bij de erkenning jonger dan 7 jaar is automatisch de Nederlandse nationaliteit. Voor meer informatie over het verkrijgen van de Nederlandse nationaliteit belt u met onze klantenservice via telefoonnummer 0800 - 1809.

Kosten

Er zijn geen kosten verbonden aan het opmaken van een erkenningsakte. Voor afgifte van een afschrift van de erkenningsakte worden wel kosten in rekening gebracht. De kosten zijn €16.60. Wij vragen u het afschrift van de erkenningsakte mee te nemen bij de geboorteaangifte. Bij het doen van online aangifte is deze erkenningsakte ook nodig.