Naamskeuze achternaam kind

Ouders mogen kiezen welke achternaam hun eerste kind krijgt: de naam van de moeder of van de vader.

Dit gebeurt door middel van een 'akte van naamskeuze'. De naamskeuze kan alleen bij het eerste kind. Alle volgende kinderen in het gezin krijgen automatisch dezelfde achternaam als het eerste kind. De kinderen moeten dan wel in dezelfde relatie met dezelfde partner geboren zijn.

Afspraak

Voor het aangeven van naamskeuze moeten beide ouders persoonlijk naar de balie van Burgerzaken komen. Hiervoor maakt u eerst online een afspraak.

Afspraak maken

Meenemen

Geldig legitimatiebewijs

Als de ouders gehuwd zijn

Gehuwde ouders kunnen kiezen voor de achternaam van de moeder. U kunt dit doen vóór de geboorte of bij de geboorteaangifte. Beide ouders moeten bij de naamskeuze persoonlijk aanwezig zijn. Het is daarom verstandig om dit te doen tijdens de zwangerschap. Regelt u niets, dan krijgt het kind bij de geboorteaangifte automatisch de achternaam van de vader.

Als de ouders niet gehuwd zijn

Het kind krijgt bij de geboorte automatisch de achternaam van de moeder. Wilt u dat het kind de achternaam van de vader krijgt? Dan kunt u vóór de geboorte van uw eerste kind laten vastleggen dat het kind de achternaam van de vader krijgt. Dit gebeurt bij de erkenning van het kind. De moeder moet bij de naamskeuze persoonlijk aanwezig zijn.

Uitgelicht

Uw Reactie
Uw Reactie