Naamskeuze achternaam kind

Ouders mogen kiezen welke achternaam hun eerste kind krijgt: de naam van de (duo) moeder of van de vader. Ook is het mogelijk een combinatie van de achternamen van de ouders te kiezen.  

Welke achternaam krijgt uw kind? 

Uw kind krijgt bij de geboorte automatisch de achternaam van de vader of de (duo)moeder. Als het kind niet de naam krijgt die u wil, dan kunt u een naamskeuze doen voor de naam van de andere ouder. Ook is het mogelijk om een combinatie van de achternamen van de ouders te kiezen. Dit noemen we een dubbele of gecombineerde achternaam. De achternaam die u kiest voor uw eerste kind, geldt ook voor alle volgende kinderen van dezelfde ouders. Als de achternaam eenmaal is vastgelegd kan deze meestal niet meer worden veranderd. 

Afspraak maken

Voor het doen van een naamskeuze moeten beide ouders persoonlijk naar het Stadhuis komen. Maak hiervoor eerst online een afspraak. 

Afspraak maken

Meenemen

Geldig legitimatiebewijs. 

Huwelijk of geregistreerd partnerschap van man en vrouw

Gehuwde ouders kunnen kiezen voor de achternaam van de moeder of voor een gecombineerde achternaam. U moet uw keuze maken voor de geboorte of uiterlijk bij de geboorteaangifte. Beide ouders moeten bij de naamskeuze persoonlijk aanwezig zijn. Het is daarom verstandig om dit te doen tijdens de zwangerschap. Regelt u niets, dan krijgt het kind bij de geboorteaangifte automatisch de achternaam van de vader. 

Huwelijk of geregistreerd partnerschap van 2 vrouwen

Bij huwelijk of geregistreerd partnerschap van 2 vrouwen zijn 3 situaties mogelijk: 

  1. Heeft u een verklaring van anoniem zaaddonorschap van de Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting? Dan krijgt het kind automatisch de achternaam van de duomoeder. Wilt u dit niet, dan kunt u uiterlijk bij de aangifte van geboorte naamskeuze doen voor de achternaam van de moeder of een gecombineerde achternaam.  Het heeft de voorkeur om dit tijdens de zwangerschap al te regelen. 
  2. Heeft u geen verklaring van anoniem zaaddonorschap van de Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting? En de duomoeder erkent het kind? Bij de erkenning kiest u tegelijkertijd welke achternaam het kind krijgt. 
  3. Heeft u geen verklaring van anoniem zaaddonorschap van de Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting? En erkent de duomoeder het kind niet, maar adopteert het? Dan krijgt het kind automatisch de naam van de moeder. Wilt u dit niet? Dan maakt u uiterlijk bij de aangifte van de geboorte een keuze voor de achternaam van de aanstaande duomoeder of een gecombineerde achternaam. 
Ongehuwd en geen geregistreerd partnerschap

Bent u ongehuwd en hebt u geen geregistreerd partnerschap? Dan krijgt het kind automatisch de naam van de moeder. Wilt u uw kind de naam van de erkenner (de vader of de duomoeder) of een dubbele of gecombineerde achternaam geven? Dan maakt u deze naamskeuze bij de erkenning.  

Achternaam veranderen bij huwelijk of partnerschap

Als u een huwelijk of geregistreerd partnerschap aangaat met de andere ouder van uw kind, kunt u eenmalig en alleen op deze dag opnieuw een naamskeuze doen. Laat ruim van tevoren aan de trouwgemeente weten dat u de achternaam van uw kind(eren) wilt veranderen. Deze gemeente regelt dan dat u bij het huwelijk opnieuw naamskeuze kunt doen.