Afvalstoffenheffing

De gemeente is verantwoordelijk voor het inzamelen van het huishoudelijk afval. Hiervoor betaalt u afvalstoffenheffing.

Sinds 1 juli 2020 werkt de gemeente Arnhem met een nieuwe aanpak van afvalinzameling, ook wel diftar genoemd. Met diftar heeft u zelf invloed op de hoogte van de afvalstoffenheffing, want afval scheiden loont. De afvalstoffenheffing bestaat nu uit een vast deel en een zogeheten variabel deel. De hoogte van dat variabele deel wordt bepaald door het aantal keren dat u restafval in de ondergrondse container doet of de minicontainer voor restafval aan de weg zet. 

De kosten 

Dit nieuwe systeem betekent dus ook een andere vorm van afvalstoffenheffing. Het uiteindelijke bedrag bestaat uit 2 delen:

  1. Een vast deel (basistarief) voor alle huishoudens van € 162,60.
  2. Een variabel deel van € 0,80 per afvalzak van 30 liter. 

Bij gebruik van minicontainers voor restafval in het buitengebied zijn de kosten per aanbieding:

  • Een container met een inhoud van 140 liter bestemd voor restafval € 3,75.
  • Een container met een inhoud van 240 liter bestemd voor restafval € 6,40.

De afvalstoffenheffing in 2021

U betaalt de afvalstoffenheffing via de aanslag gemeentelijke belastingen. De aanslag die u eind februari 2021 ontvangt bestaat uit:

  1. Het vaste jaartarief van € 162,60 voor 2021. 
  2. Het variabele tarief over de periode van 1 juli 2020 tot en met 31 december 2020.
    Dit zijn de kosten voor het aantal keer dat u de ondergrondse container voor restafval heeft geopend of uw minicontainer restafval heeft aangeboden op straat. In de aanslag die u in het najaar van 2020 hebt ontvangen, is alleen het vaste deel (basistarief) van die periode in rekening gebracht.

Voor het aantal keer dat u in 2021 restafval aanbiedt, betaalt u in februari 2022 achteraf via de aanslag gemeentelijke belastingen.