Paspoort voor kinderen

Een Nederlands paspoort voor een kind tot en met 17 jaar vraagt u persoonlijk aan bij de balie van Burgerzaken. Maak hiervoor eerst online een afspraak.

Afspraak maken

Kinderen moeten altijd aanwezig zijn bij zowel het aanvragen als het ophalen van een paspoort. Voor het aanvragen van een paspoort voor een kind tot en met 17 jaar is altijd toestemming nodig van beide ouders of gezaghouders. Bij de afspraak voor een kind tot en met 11 jaar moet altijd minimaal 1 ouder of gezaghouder aanwezig zijn. Een paspoort voor kinderen tot en met 17 jaar is 5 jaar geldig.

Meenemen naar de afspraak

 • Alle reisdocumenten (paspoorten en identiteitskaarten) die uw kind heeft, ook als ze niet meer geldig zijn. Verlopen (ongeldige) reisdocumenten worden ingehouden bij de aanvraag.
 • 1 recente kleurenpasfoto (niet ouder dan 6 maanden), die voldoet aan de pasfoto-eisen.
 • Voor kinderen tot en met 17 jaar: toestemming door beide ouders of gezaghouders.
 • Uw eigen legitimatiebewijs (paspoort of identiteitskaart).
 • Geld, liever per pin dan contant. 

Heeft u niet alle spullen mee naar de afspraak? Dan kunnen we uw aanvraag helaas niet verwerken. U moet dan weer een nieuwe afspraak maken.

Kosten 

 • Nederlands paspoort tot 18 jaar: € 63,40
 • Toeslag spoedprocedure: € 57,05

Toestemming ouders of gezaghouders 

Voor een paspoort voor kinderen tot en met 17 jaar moeten beide ouders toestemming geven. Heeft de andere ouder geen gezag, dan hoeft dit niet. Heeft iemand anders gezag over uw kind, dan moet die persoon (de gezaghouder) toestemming geven. Toestemming geven kan op verschillende manieren: 

 • U komt beiden mee naar de afspraak. U vult allebei bij de afspraak een toestemmingsverklaring in. Neem beiden een geldig legitimatiebewijs mee. 
 • 1 van u komt mee naar de afspraak. De ouder of gezaghouder die niet meekomt geeft vooraf toestemming via een toestemmingsverklaring. Deze toestemmingsverklaring kunt u online invullen. Hiervoor heeft u DigiD nodig. Heeft de ouder die niet meekomt naar de afspraak de toestemmingsverklarig vooraf ingevuld, dan is het meenemen van een geldig legitimatiebewijs van die ouder niet nodig. Bij ongewijzigde omstandigheden is de toestemming 3 maanden geldig. 

Toestemmingsverklaring invullen

 • Heeft u geen DigiD? Dan kunt u de toestemmingsverklaring (pdf, 134kB) ook downloaden en uitprinten. De ouder of gezaghouder die niet meekomt naar de afspraak vult dit formulier in en ondertekent deze. Bij de afspraak is een geldig legitimatiebewijs van beide ouders of gezaghouders nodig. Neem dus van beide ouders of gezaghouders een geldig legitimatiebewijs mee. Alleen het origineel is geldig, een kopie is niet genoeg. Bij ongewijzigde omstandigheden is de toestemming 3 maanden geldig.
 • Vanaf 12 jaar mag uw kind zelfstandig een paspoort aanvragen. Er hoeft dan geen ouder mee naar de afspraak te komen. Toestemming van beide ouders of gezaghouders is wel nodig. 
 • Achteraf toestemming geven kan niet.
Afhalen

Bij de aanvraag van de nieuw paspoort krijgt u een afhaalbewijs. Met dit afhaalbewijs én alle reisdocumenten die u in uw bezit heeft kunt u na 6 werkdagen het nieuwe paspoort ophalen. Uw kind moet hierbij aanwezig zijn. 

Neem ook uw eigen legitimatiebewijs (paspoort of identiteitskaart) mee.

Afhalen kan tijdens de openingstijden van de locatie waar u het document heeft aangevraagd. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken. Heeft u het document aangevraagd op het Stadhuis, dan kunt u terecht bij de receptie. De receptie is dagelijks geopend van 9.00 tot 17.00 uur (maandagavond tot 20.00 uur). 

U heeft 3 maanden de tijd om uw reisdocument af te halen. Daarna wordt het document vernietigd.

Spoedaanvraag

Heeft u uw kind het paspoort snel nodig? Dan kunt u telefonisch een afspraak inplannen voor een spoedafspraak via 0800-1809. Dit kan niet digitaal. Als u voor 14.00 uur op de dag van de ingeplande afspraak uw aanvraag doet, kunt u de eerstvolgende werkdag daarna vanaf 11.00 uur het paspoort ophalen. Voor een spoedaanvraag geldt een toeslag van € 57,05.

Verlies en diefstal

Bij verlies of diefstal van het paspoort van uw kind doet u eenvoudig en snel digitaal aangifte van vermissing via onze website. Dit kan alleen als uw kind minderjarig is en bij u inwoont in Arnhem. Hiermee staat het document direct als vermist in het systeem. Zo voorkomt u identiteitsfraude. Heeft u aangifte van diefstal gedaan bij de politie? Voeg dan het proces-verbaal toe aan de digitale aangifte. Bij verlies of diefstal in het buitenland moet u altijd aangifte doen bij de politie ter plaatse. Voeg ook dan het buitenlands proces-verbaal toe aan de digitale aangifte van vermissing.
Vermissing doorgeven
Komt u liever aan de balie van Burgerzaken? Maak dan een afspraak voor een nieuw paspoort. Het kan zijn dat de levertijd langer is dan 5 werkdagen. Ook kan het een aantal werkdagen duren voor u terecht kunt bij de balie. Een digitale aangifte van vermissing is altijd sneller. Heeft u al een proces-verbaal van de politie? Neem deze dan mee bij de aangifte van vermissing aan de balie.
Afspraak maken