Veelgestelde vragen over het Arnhems maaibeleid

We krijgen vaak vragen over waarom we ergens wel, niet of deels maaien. U vindt hier antwoord op de meest gestelde vragen over ons maaibeleid.

Waarom blijft er na het maaien soms een strook gras staan?

Tijdens sommige maaibeurten wordt er 25% van het grasveld overgeslagen. Het bewust overslaan van stroken grasveld heet gefaseerd maaien. Tijdens verschillende maairondes zijn altijd andere stroken aan de beurt. Het doel hiervan is dat insecten meer voedsel en meer schuilmogelijkheid vinden in de stroken die blijven staan. Diverse soorten kruiden krijgen dan de kans om op te komen. Dit zorgt voor meer biodiversiteit en natuurwaarde in het groen. Gefaseerd maaien is geen manier om te bezuinigen.

Waarom worden er soms bloemen afgemaaid?

Op sommige grasvelden groeien kleine bloemen zoals madeliefjes, speenkruid en paardenbloemen. Om op deze plekken te kunnen spelen, zitten en liggen moeten we deze bloemen soms afmaaien. Anders wordt het gras te hoog en groeien er uiteindelijk struiken.

Waarom wordt na het maaien het maaisel niet altijd meteen opgeruimd?

Op plekken waar gekozen is voor kruidenrijk maaibeheer (maximaal 3 keer per jaar maaien) wordt het maaisel binnen enkele dagen afgevoerd. Het maaisel blijft een paar dagen liggen zodat zaden eruit vallen en later weer tot ontwikkeling kunnen komen. Ook geven we hierdoor kleine insecten de kans om weg te kruipen.

Kan het maaibeheer in mijn straat worden aangepast?

Heeft u ideeën voor een ander maaibeheer in uw wijk? U kunt uw wensen aangeven met een melding via Fixi. We kijken dan of het maaibeheer aangepast kan worden.