Meldpunt voor gedupeerde ouders kinderopvangtoeslagaffaire

De Belastingdienst schat in dat ruim 300 Arnhemse gezinnen zijn gedupeerd door de kinderopvangtoeslagaffaire. Deze getroffen gezinnen krijgen door de Belastingdienst een compensatieregeling aangeboden. De inschatting is alleen dat dit niet altijd voldoende is. Daarom willen we u graag helpen.

Er kunnen bijvoorbeeld problemen zijn ontstaan rondom huisvesting, schulden, inkomen, zorg en de opvoeding van kinderen. Om te voorkomen dat de problemen steeds groter worden, kunnen gedupeerde ouders bij ons terecht voor hulp.

De meest actuele informatie over de kindertoeslagenaffaire vindt u op toeslagen.nl/herstel.

Meldpunt voor hulp

Om te voorkomen dat u rond blijft lopen met vragen of dat problemen groter worden, helpen we u graag. Heeft u door de kinderopvangtoeslagaffaire van de Belastingdienst problemen? Of vragen over de compensatieregeling van de Belastingdienst? U kunt hulp krijgen bij bijvoorbeeld problemen met zorg, wonen, opvoeding of schulden. Een team vanuit Rijnstad, de Sociale Wijkteams en PLANgroep staat voor u klaar om samen naar oplossingen te zoeken. Ook kunnen we u in contact brengen met lotgenoten om uw ervaringen te delen.

Mail naar ikwilhulp@rijnstad.nl of bel met 026-3127890.

U kunt het meldpunt bellen op:

  • Maandagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur
  • Dinsdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur
  • Donderdagochtend van 9.00 tot 12.00 uur
  • Vrijdagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur

Op alle andere momenten kunt u een voicemailbericht inspreken. U wordt dan zo snel mogelijk (en uiterlijk binnen 3 werkdagen) teruggebeld. Mailen naar ikwilhulp@rijnstad.nl kan altijd. Bent u gedupeerd door een andere toeslag dan de kinderopvangtoeslag? Ook dan kunt u terecht bij het meldpunt.

Private schulden indienen

Vanaf woensdag 5 januari 2022 kunnen gedupeerde ouders van de kinderopvang toeslagaffaire hun private schulden indienen. Onderstaand leest u meer informatie over het indienen.

Brief naar gedupeerden

Gedupeerde ouders/toeslagpartners van de kinderopvang toeslagaffaire waarvan de pauzeknop (moratorium) op zaterdag 12 februari 2022 eindigt, hebben op donderdag 16 december 2021 een brief van de Belastingdienst ontvangen met informatie over deze aanvullende regeling. 
 
In deze brief worden deze ouders/toeslagpartners gevraagd om vanaf woensdag 5 januari 2022 hun openstaande private schulden en achterstallige betalingen in te dienen bij het online loket private schulden van Sociale Banken Nederland (SBN). Het gaat om schulden bij organisaties die geen overheid zijn. Denk bijvoorbeeld aan schulden bij een postorderbedrijf als Bol.com of een niet betaalde tandartsrekening of een huurachterstand bij een verhuurder.

Indienen private schulden

Op de website van Sociale Banken Nederland (SBN) kunt u vanaf woensdag 5 januari meteen uw private schulden online indienen. Vindt u het lastig om uw private schulden online in te vullen? Neem dan contact op met het meldpunt via ikwilhulp@rijnstad.nl of 026-3127890. Zij helpen u graag verder. 

Het is erg belangrijk dat u uw overzicht van private schulden bij SBN inlevert. Als u uw private schulden niet voor het eindigen van uw moratorium op zaterdag 12 februari 2022 indient, kunnen schuldeisers (opnieuw) uw openstaande schulden invorderen. 

Alvast aan de slag gaan

U kunt alvast beginnen met het verzamelen van alle documentatie van uw openstaande private schulden en achterstallige betalingen. Op deze manier kunt u vanaf woensdag 5 januari 2022 uw private schuldenlijst zo spoedig mogelijk indienen. Documentatie die u bijvoorbeeld alvast kunt verzamelen zijn facturen, factuurnummers, bonnetjes of aanmaningen.

Hulp en meer informatie

U kunt voor ondersteuning contact opnemen met het serviceteam van Sociale Banken Nederland of met ons via het meldpunt voor gedupeerde ouders via ikwilhulp@rijnstad.nl of bel met 026-3127890.

U kunt ondersteuning krijgen bij: 

  • het verzamelen van uw private schulden.
  • het invullen van een private schuldenlijstformulier.
  • het indienen van uw private schulden in het online loket Private Schulden. 

Tenslotte kunt u de antwoorden op veel gestelde vragen over de private schulden aanpak ook nalezen op de website van de Belastingdienst/Toeslagen. 

Inloopavond 

Heeft u vragen of problemen door de toeslagenaffaire en wilt u graag in contact komen met anderen om ervaringen te delen? Dan bent u van harte welkom op de inloopavond. Wij hopen deze in 2022 weer te kunnen aanbieden. Tijdens deze avond is iemand van het Ouderpanel Kinderopvangtoeslag aanwezig. U kunt ook in gesprek met de professionals van het meldpunt voor gedupeerde ouders, het wijkteam en iemand van de Belastingdienst. 

Als er weer een inloopavond georganiseerd wordt, dan vindt deze plaats tussen 19.00 en 21.00 uur in Rozet (Kortestraat 16). Op deze pagina houden we u op de hoogte over de laatste ontwikkelingen met betrekking tot corona en de inloopavond.

Bekijk de video op YouTube.