Veelgestelde vragen over peuteropvang in Arnhem

 

Wat is het verschil tussen een kinderdagverblijf en peuteropvang?

Peuteropvang heette vroeger ‘peuterspeelzaalwerk’. Tot een aantal jaren geleden waren er peuterspeelzalen en kinderdagverblijven. Sinds 1 januari 2015 zijn in Arnhem deze vormen van opvang hetzelfde. Peuterspeelzaalwerk heet vanaf die tijd peuteropvang.

Kinderopvang is dagopvang voor kinderen van 6 weken tot 4 jaar. De kinderen komen hele dagen. Vaak maken ouders/verzorgers die werken hiervan gebruik.

Peuteropvang is bedoeld voor kinderen van 2 tot 4 jaar. De kinderen komen een aantal dagdelen per week. 

Zowel op de kinderopvang als op de peuteropvang gaat alle aandacht uit naar de ontwikkeling van uw kind. Uw kind bereidt zich zo goed voor op de basisschool.

In Arnhem bieden verschillende organisaties peuteropvang aan. Deze vindt u in de overzichtskaart.

Ik vind het aanmelden op de website van de peuterorganisatie ingewikkeld 

Als u vragen heeft of hulp kunt gebruiken, kunnen de financieel consulenten van Goed Geregeld Arnhem (GGA) u helpen. Bel (026) 026 - 31 27 999. Of kijk op www.ggarnhem.nl voor het maken van een afspraak bij u in de buurt.

 

Hoeveel dagdelen per week kan mijn kind naar de peuteropvang?

Met een VVE-verklaring gaat uw kind 4 dagdelen per week naar de peuteropvang. Daar krijgt uw kind de begeleiding die het nodig heeft. Uw kind leert bijvoorbeeld al spelend de Nederlandse taal. Zo kan uw kind de achterstand inhalen en een goede start maken op de basisschool. U krijgt de helft van de uren gratis.

Voor peuters zonder VVE-indicatie verschilt het aantal dagdelen per organisatie. Soms is dat  4 dagdelen per week, soms kan dat ook 3 dagdelen per week zijn. U kunt dat navragen bij de peuteropvanglocatie.

Hoe snel kan mijn kind naar de peuteropvang?

Uw peuter kan met 2 jaar starten op de peuteropvang. We willen dat er zo min mogelijk wachttijd is, dus uw peuter kan snel starten. U kunt dat navragen bij de peuteropvangorganisatie.

Ik voed mijn kind op in een andere taal, kan dat samen?

Ja hoor, dat kan. Peuters kunnen prima thuis een andere taal spreken dan op de peuteropvang. Je kind verleert de moedertaal niet. En veel met taal bezig zijn stimuleert juist het taalgevoel van kinderen. Zowel het Nederlands als de moedertaal.