Particuliere vakantieverhuur

Verhuurt u (een deel van) uw woning via Airbnb of andere platforms? Dit is mogelijk in Arnhem. Wel hebben we bepaalde voorwaarden hiervoor. Alle gevallen van verhuur moet u bij de gemeente melden. Voor iedere categorie van verhuur aan toeristen gelden andere voorwaarden.

Weet u niet onder welke categorie u valt? Dat wordt duidelijk als u online een melding maakt of de uitleg hieronder leest.

Waarom melden?

U bent verplicht om verhuur via Airbnb of andere platforms te melden aan de gemeente. Sinds 1 januari 2019 moet u namelijk toeristenbelasting betalen aan de gemeente. Toeristenbelasting is een algemene belasting. Deze rekent u door aan uw bezoeker. 

Met deze belasting kan de gemeente het gebruik van voorzieningen voor toeristen betalen. Als er veel toeristen verblijven in een gemeente, maakt de gemeente meer kosten. Bijvoorbeeld om straten schoon te maken en wegen te onderhouden. Ook wordt een deel van de opbrengsten gebruikt om Arnhem beter te promoten en meer toeristen aan te trekken.

Verplichte administratie

Als eigenaar van de woning die (gedeeltelijk) wordt verhuurd, bent u verantwoordelijk voor de administratie van de overnachtingen. U mag zelf bepalen hoe u de administratie bijhoudt. Een mogelijke manier van registratie vindt u in bijgaand voorbeeldformulier. (pdf, 85kB)

Vakantieverhuur

Verhuurt u (een deel van) uw woning aan toeristen via Airbnb, Booking.com of andere platforms? En bent u zelf niet aanwezig? Dan valt uw verhuur onder de categorie vakantiehuur. 

Voorwaarden vakantieverhuur

  • Alleen de hoofdbewoner mag (een deel van) de woning verhuren
  • Het gaat uitsluitend om zogeheten incidentele verhuur. U mag dus (een deel van) de woning niet meer dan 60 dagen per jaar verhuren en aan niet meer dan 4 personen tegelijkertijd
  • Er is toestemming gegeven door de Vve of verhuurder
  • De woning is brandveilig
  • De verhuur mag geen overlast geven
Bed & Breakfast (B&B)

Verhuurt u (een deel van) uw woning aan toeristen via Airbnb, Booking.com of andere platforms? Bent u zelf wel aanwezig? Gebruikt u de woning tijdens het verhuur? Dan valt uw verhuur onder de categorie Bed&Breakfast. 

Hoewel B&B's vergunningsvrije accommodaties zijn, moeten ze wel voldoen aan een aantal voorwaarden.

Voorwaarden Bed & Breakfast (B&B's)

  • Het verblijf is kort en heeft een toeristisch karakter (ontbijt is optioneel) 
  • Er mogen maximaal 4 mensen tegelijkertijd (een deel van) uw woning huren
  • U verhuurt (een deel van) uw woning voor een korte tijd
  • De B&B bevindt zich in een woonhuis of bijhuis
  • U moet zelf de woning gebruiken die u verhuurt

Contact

Heeft u nog vragen of hulp nodig? Neem dan contact met ons op via toerisme@arnhem.nl