Alle nieuwsberichten RSS icoon

Hier vindt u een overzicht van de nieuwsberichten van de gemeente Arnhem van de afgelopen maand.

 • Nieuwe regels milieuzone Arnhem per 29 oktober 2020

  13 december 2019

  De regels voor de Arnhemse milieuzone gaan veranderen. De landelijke overheid wil meer duidelijkheid voor de weggebruiker en trekt de regels voor milieuzones gelijk. In Arnhem gaan de nieuwe regels gelden per 29 oktober 2020, net als in de andere Nederlandse steden met een milieuzone. Vanaf die datum is de milieuzone verboden gebied voor dieselpersonenauto's, dieselbestelauto's en dieselvrachtauto's met emissieklasse 3 en lager.

 • Op naar minimaal 90 waterstofauto’s in en om Arnhem

  13 december 2019

  Minimaal 90 waterstofauto’s die in Arnhem en omgeving rijden. Met dit doel is het project H2-Drive gestart op 12 december. H2-Drive is een initiatief van gemeente Arnhem en provincie Gelderland. Met dit project willen zij de luchtkwaliteit in de regio verbeteren. Tijdens het lanceringsevent hoorden bezoekers alles over het H2-Stimuleringspakket van H2-Drive, waarmee ze onder andere 50% korting krijgen op het tanken van waterstof in Arnhem.

 • Meer sociale huurwoningen in Arnhem

  12 december 2019

  Betaalbaarheid, leefbaarheid en duurzaamheid staan voorop in de Prestatieafspraken van 2020. De afspraken zijn ondertekend door de gemeente, de 3 grootste woningcorporaties en de huurdersorganisaties. Zo komen er meer betaalbare huurwoningen. Er komt meer groen rondom de woningen, is er meer aandacht voor leefbare wijken en worden. Steeds meer huurwoningen verduurzaamd.

 • Beter toekomstperspectief door nieuwe regels bij invordering van bijstandsschulden

  12 december 2019

  Verhoging van de beslagvrije voet bij inhouding op de bijstandsuitkering, verlaging van de incassokosten en een duidelijk kwijtscheldingsbeleid: onder andere deze maatregelen neemt de gemeente om te voorkomen dat schulden onnodig verder oplopen en inwoners verder in de problemen komen door toedoen van de gemeente. Verhoging van de beslagvrije voet naar 95 procent betekent in de praktijk dat de inhouding op de bijstandsuitkeringen bij mensen met schulden, worden verlaagd van 7,5 naar 5 procent. Incassokosten, voorheen gebaseerd op een percentage van de schuld, bedragen in de toekomst 75 euro. Eerder kon dat oplopen tot wel 700 euro. Verder is besloten om geen wettelijke rente te berekenen over de schulden, aan inwoners die langdurig een vordering hebben openstaan. De nieuwe regels gaan op 1 januari 2020 gelden.

 • Meer dan 400 woningen in nieuwe buurten in Schuytgraaf en Malburgen

  11 december 2019

  Schuytgraaf groeit verder. Het college heeft het bestemmingsplan voor de 'velden 6 en 11' ter inzage gelegd. Daar is plaats voor meer dan 400 woningen, waarvan circa 60 procent sociale huurwoningen. Inwoners kunnen nu hun zienswijze indienen, waarna het plan aan de gemeenteraad kan worden voorgelegd.

 • Meer dode bomen in 2019 door droogte en ziektes

  11 december 2019

  Als gevolg van twee extreem droge zomers, zijn er dit jaar meer straatbomen aan het afsterven of overleden. Niet alleen de droogte maar ook ziektes als essentaksterfte en kastanjebloedingsziekte hebben in 2019 voor meer dode bomen gezorgd. Dat blijkt uit de jaarlijkse veiligheidscheck die de gemeente bij een groot deel van de 40.000 straatbomen uitvoert.

 • Vanaf 1 januari gratis bellen met de gemeente Arnhem via 0800-1809

  11 december 2019

  Per 1 januari 2020 is de gemeente Arnhem gratis bereikbaar via 0800-1809. Arnhem is een gastvrije gemeente en daarbij hoort een kosteloos telefoonnummer.

 • Half miljoen extra beschikbaar voor energiemaatregelen aan huis

  10 december 2019

  Het college van burgemeester en wethouders heeft 500.000 euro beschikbaar gesteld voor Arnhemmers om energiemaatregelen te nemen aan hun woning. Denk daarbij aan isolatiemaatregelen voor in de woning en de aanleg van zonnepanelen. Dat geld is beschikbaar via de zogenaamde duurzaamheidslening waar Arnhemmers gebruik van kunnen maken. Het huidige budget van 3 miljoen euro voor deze zogenaamde duurzaamheidsleningen is nagenoeg op.

 • Arnhem wil Nieuwe Haven ontwikkelen als bedrijfshaven

  10 december 2019

  De Nieuwe Haven in Arnhem moet zich kunnen ontwikkelen tot volwaardige bedrijfshaven. Dat is het toekomstbeeld dat het college van burgemeester en wethouders voor zich ziet. De huidige situatie waar in en rond de haven wordt gewoond, gewerkt en gerecreëerd is niet langer houdbaar en houdt verdere ontwikkelingen tegen. Door een duidelijke keuze te maken voor een bedrijfshaven komt er een eind aan een jarenlange discussie over welke kant het op moet met de haven. Het voorstel van het college wordt nu aangeboden aan de gemeenteraad die er uiteindelijk een besluit over neemt.

 • Arnhem deelt ruim 1.000 mezenkastjes uit

  09 december 2019

  Wethouder Cathelijne Bouwkamp is woensdagmiddag 11 december om 13.00 uur aanwezig bij Natuurcentrum Arnhem in Presikhaaf om mezenkastjes uit te delen. Ruim 1.000 Arnhemmers gaven dit voorjaar gehoor aan een oproep of ze in aanmerking wilden komen voor een mezenkastje waarmee de eikenprocessierups bestreden kon worden. De kastjes zijn nu klaar en worden de komende dagen uitgedeeld.

 • Samenwerking gemeente Arnhem en Vitesse Betrokken feestelijk hernieuwd

  09 december 2019

  Vitesse Betrokken en gemeente Arnhem hebben het bestaande partnerschap hernieuwd. Voorafgaand aan de wedstrijd Vitesse - Feyenoord zetten wethouder Jan van Dellen, algemeen directeur Pascal van Wijk en voorzitter Vitesse Betrokken Wim Ludeke hun handtekening om de samenwerking voort te zetten.

 • Arnhemse binnenstad op 300 plekken vergroend

  09 december 2019

  Op woensdag 11 december om 16.00 uur zal wethouder Cathelijne Bouwkamp de derde en laatste ronde van het vergroeningsproject van de binnenstad afronden. De Arnhemse binnenstad is sinds de start van het project in 2017 verrijkt met een kleine 300 groene elementen zoals geveltuintjes, gevelgroen en Cortenstalen planten- en boombakken met meerstammige boompjes, varens, grassen en sierheesters. De feestelijke afsluiting vindt plaats op de hoek van de Roggestraat (bij de Plus supermarkt) en op het Brouwersplein bij WAAR.

 • Welke bezoeken staan er gepland voor de collegeleden?

  09 december 2019

  Deze week staan verschillende bezoeken in het tegen van de aankomende feestdagen. Zo zal wethouder Jan van Dellen bij de opening van de Grootste Kerstmarkt van het Oosten zijn en is er een Santa Run. Verder zal wethouder Martien Louwers ontbijten met wijkbewoners, bij het Kerst Wijkontbijt in Immerloo. Benieuwd naar welke bezoeken er verder gepland staan deze week? In het overzicht vindt u alle geplande bezoeken.

 • Melding openbare ruimte bij gemeente Arnhem wordt makkelijker met Fixi

  09 december 2019

  Wie in Arnhem een losse stoeptegel, afvaldumpingen of een kapotte lantaarnpaal ziet, kan vanaf vandaag een stuk eenvoudiger een melding maken bij de gemeente. Vanaf 9 december werkt Arnhem met een nieuw meldingensysteem: Fixi. Fixi is een gebruiksvriendelijke tool die via een gratis app op je smartphone of website te gebruiken is.

 • Arnhem ontvangt als eerste grote gemeente CO2-certificaat

  05 december 2019

  Uit handen van keuringsinstituut TÜV ontvingen de directeuren van de gemeente Arnhem, arbeidsontwikkelbedrijf Scalabor en Sportbedrijf Arnhem vandaag een officieel certificaat waarmee wordt bevestigd dat zij forse stappen zetten om de uitstoot van CO2 in hun bedrijfsvoering te reduceren. Daarmee is Arnhem de eerste grotere gemeente die een dergelijk certificaat ontvangt. De ambitie van Arnhem is om de CO2-uitstoot in 2023 met 40% te reduceren ten opzichte van 2018.

 • Diederik Laman Trip neemt Zilveren Stadspenning in ontvangst

  04 december 2019

  Jhr. drs. Diederik Laman Trip heeft op maandag 2 december bij de bestuursvergadering van Bio Vakantieoord een Zilveren Stadspenning in ontvangst genomen. De penning werd hem uitgereikt door burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem.

 • Overeenkomst verbouw Museum Arnhem getekend, aannemer kan van start

  03 december 2019

  Vandaag, dinsdag 3 december tekenden gemeente Arnhem en aannemer Rots Bouw de realisatieovereenkomst voor de uitbreiding en verbouw van Museum Arnhem. Sinds de gunning, begin augustus, waren gemeente en aannemer in gesprek over de exacte uitvoering van de plannen van Benthem Crouwel Architects. Die gesprekken zijn succesvol afgerond.

 • Toekomstplan Willemeen enthousiast ontvangen

  03 december 2019

  De vrijwilligers van jongerencentrum Willemeen hebben samen met de jongerenwerkers en het management van Rijnstad, een toekomstplan voor Willemeen gemaakt. Het college van burgemeester en wethouders heeft dit plan deze week in ontvangst genomen en vandaag goedgekeurd. Het is een toekomstplan waarbinnen zowel cultuur als welzijn goed tot hun recht komen en waarvan verwacht wordt dat Willemeen een bredere groep jongeren beter gaat bereiken.

 • Euregio Rijn-Waal: regionale burgemeestersbijeenkomst Duits-Nederlandse samenwerking in Duisburg

  29 november 2019

  In 2017 hebben de burgemeesters van de zes grootste steden in de Euregio Rijn-Waal - Düsseldorf, Duisburg en Moers aan de Duitse kant en Arnhem, Nijmegen en Ede aan de Nederlandse kant - overeenstemming bereikt over het versterken van de samenwerking. Sindsdien zijn er verschillende samenwerkingsprojecten geweest, op thema’s zoals slimme logistiek, vrijwillige initiatieven voor immigranten en snelle fietsverbindingen.

 • Resultaat onderzoeken hulpverlening bij overlijden Bekiro

  29 november 2019

  Dit is een gezamenlijk persbericht van Pro Persona Arnhem en gemeente Arnhem

  Op 22 december 2018 overleed de twaalfjarige Bekiro in zijn ouderlijk huis als gevolg van geweld door zijn vader. Burgemeester Ahmed Marcouch: 'Dit grote verlies is een drama voor het gezin, de familie en betrokkenen. Deze vreselijke gebeurtenis is bijna een jaar geleden, maar de naasten van Bekiro moeten hem nog elke dag missen.' Directeur Piet van der Zandt van Pro Persona Arnhem vult aan: 'Na zoiets ingrijpends moet je met elkaar in de spiegel kijken. Hebben we iets over het hoofd gezien en hadden we iets anders moeten doen?' Vandaag zijn de resultaten van de onderzoeken naar de hulpverlening bekendgemaakt.

 • Arnhem pakt met interventieteam ondermijning aan

  27 november 2019

  De eerste controle van het Arnhemse interventieteam op bedrijventerrein 't Broek levert veel drugs en andere illegale handelswaar op.

 • De winter staat voor de deur, voorkom een gladde stoep met gratis strooizout

  27 november 2019

  Ook dit winterseizoen stelt de gemeente Arnhem weer gratis strooizout beschikbaar voor Arnhemse inwoners. U kunt het zout afhalen op een van de afvalbrengstations. Neem een emmer en uw afvalpas mee!

 • Arnhem kleurt oranje voor campagne tegen vrouwengeweld

  21 november 2019

  Op 25 november 2019, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen kleuren het Stadhuis, de fonteinen bij de Markt en de John Frostbrug oranje. Dat gebeurt vervolgens iedere dag na zonsondergang, tot en met 10 december: de Internationale Dag van de Rechten van de Mens. Het oranje aanlichten van deze drie Arnhemse plekken is onderdeel van de VN-campagne Orange the World.

 • Arnhem schijnt nieuw licht op oorlogsverleden

  20 november 2019

  Om de slachtoffers van de Holocaust te herdenken neemt Arnhem deel aan het project Levenslicht. Kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde heeft een tijdelijk lichtmonument ontworpen. In Arnhem wordt een deel van het kunstwerk tentoongesteld.