Naar de hoofdinhoud Naar de navigatie

Arnhem betrekt inwoners bij grote keuzes over duurzame energie

08 mei 2025

Arnhem moet in de komende jaren van het aardgas af en kiest voor duurzame energie. Dat is goed voor het klimaat, voor de toekomst van de stad en voor de betaalbaarheid op de lange termijn. Maar het vraagt ook om scherpe keuzes. Daarom ontvangen 10.000 willekeurig gekozen Arnhemmers binnenkort een uitnodiging om mee te denken in het Burgerberaad: hoe zorgen we ervoor dat deze overstap haalbaar en betaalbaar is voor iedereen?

Op het Velperplein zijn stickers op straat geplakt met stellingen over duurzaamheid. Arnhemmers werden hiermee uitgedaagd om na te denken over duurzame keuzes m.b.t. een huur- of koophuis.

Cathelijne Bouwkamp, wethouder Duurzaamheid: ‘We willen samen met inwoners nadenken over hoe we onze stad groener, energiezuiniger en klimaatbestendiger maken, zonder dat de rekening alleen bij mensen met een kleine portemonnee terechtkomt. In dit Burgerberaad hopen we bestaanszekerheid en duurzaamheid nadrukkelijk bij elkaar te brengen. Want verduurzaming kan alleen slagen als iedereen mee kan doen.’

Van het gas af

Arnhem staat voor de grote opgave om in de komende jaren alle woningen van het aardgas af te halen. Alle gemeentes moeten in 2050 aardgasvrij zijn. Dat is nodig vanwege het klimaat, de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en de betaalbaarheid op de lange termijn. De gemeente kiest daarbij voor duurzame oplossingen, zoals collectieve warmtesystemen, isolatie van woningen en het opwekken van schone energie in en om de stad.

De gemeente werkt momenteel aan een plan waarin per wijk staat welk alternatief voor aardgas daar komt. Het Burgerberaad denkt mee hoe we deze overstap voor iedere Arnhemmer, huurders en eigenaren, haalbaar en betaalbaar houden.

Arnhemmers denken mee

Deelnemers aan het Burgerberaad worden via een loting geselecteerd uit de hele stad. Daarbij wordt gelet op een goede afspiegeling van de Arnhemse bevolking, qua leeftijd, achtergrond, inkomen en opleidingsniveau. Het traject start in juni 2025 en loopt tot eind dit jaar. In die periode gaan deelnemers in gesprek met elkaar en met experts.

Betrokken stad

Arnhem zet met het tweede Burgerberaad een volgende stap in het versterken van de democratie en de betrokkenheid van inwoners. Wethouder Bouwkamp: ‘de overstap naar duurzame energie is ingewikkeld, dus hebben we de denkkracht en ervaring van onze inwoners hard nodig. Zij weten als geen ander wat werkt in hun straat, buurt en omgeving. Dit Burgerberaad is een kans om met elkaar tot realistische, gedragen en eerlijke voorstellen te komen.’

Willekeurige groep Arnhemmers

Op 12 mei verstuurt de gemeente 10.000 uitnodigingen naar willekeurig geselecteerde Arnhemmers. Uit de mensen die zich aanmelden, wordt een groep van 150 deelnemers samengesteld. Daarbij wordt gelet op een goede afspiegeling van de stad uit alle wijken en met verschillende opleidingsniveaus. Het Burgerberaad komt vanaf september meerdere keren bijeen. Tijdens 5 bijeenkomsten gaan de deelnemers aan het Burgerberaad met elkaar in gesprek. Zo zoeken de deelnemers met elkaar naar duurzame manieren om warm te wonen.

Het is de tweede keer dat de gemeente een Burgerberaad organiseert. Een groep Arnhemmers boog zich in 2024 over het afvalvraagstuk van de stad. Van hun 28 uitgebrachte adviezen zijn er nu 24 grotendeels vertaald naar maatregelen.