Arnhem stelt vergunning verplicht voor verhuur aan arbeidsmigranten
13 mei 2025
Arnhem is gestart met de verhuurvergunning voor verhuurders die woonruimte aanbieden aan arbeidsmigranten. Daarmee wil de gemeente slechte verhuurpraktijken tegengaan en zorgen voor veilige en fatsoenlijke woonruimte voor alle huurders. Na de zomer begint de gemeente met handhaving.

Paul Smeulders, wethouder Wonen: “Iedereen verdient een veilige woning, met goed onderhoud en eerlijke huur. Helaas zien we nog te vaak misstanden, zeker onder arbeidsmigranten. Met deze vergunning weren we slechte verhuurders uit de stad en beschermen we mensen die helaas vaak niet durven op te staan tegen een foute verhuurder.”
De vergunning geldt vanaf nu voor alle woningen waarin arbeidsmigranten worden gehuisvest, binnen de hele gemeente Arnhem. In de komende jaren volgt uitbreiding naar dertien wijken waar de leefbaarheid onder druk staat, zoals het Centrum, Malburgen en het Spijkerkwartier. In totaal ontvingen zo’n 5.000 huiseigenaren een brief met de oproep van de gemeente.
De verhuurvergunning stelt eisen aan onderhoud, eerlijke huurprijzen en duidelijke huurcontracten. Verhuurders krijgen 6 maanden de tijd, tot 17 september, om een vergunning aan te vragen, daarna is de gemeente voornemens om te handhaven. De gemeente kan bij misstanden ingrijpen, bijvoorbeeld met boetes of intrekken van de vergunning.
Dat huurt lekker
Daarnaast is de gemeente Arnhem gestart met de campagne “Dat huurt lekker”, gericht op huurders. Veel mensen in Arnhem wonen in slecht onderhouden woningen, betalen te veel huur of krijgen te maken met huisbazen die zich niet aan de regels houden.
Met de campagne wil de gemeente huurders bewust maken van hun rechten. Via billboards, flyers en gesprekken in de wijk wijst Arnhem huurders op de hulp die beschikbaar is. Zo kunnen mensen terecht bij het Huurdershuis, dat al meer dan duizend mensen kosteloos hielp.
Smeulders: “ Te vaak horen we: ‘Voor jou tien anderen.’ Maar in Arnhem staan we naast de huurder. We willen dat iedereen fijn kan wonen. Dat betekent: eerlijk huren, zonder zorgen.”