Strategie Klimaatadaptatie Arnhem

Het klimaat verandert. Daardoor is er meer kans op overstromingen, wateroverlast, hitte en droogte. Dit brengt risico’s met zich mee voor onze veiligheid, gezondheid en economie. We zijn al bezig om de stad hierop aan te passen, maar er is meer nodig om onze stad beter voor te bereiden op deze veranderingen.

In de ‘Strategie Klimaatadaptatie Arnhem’ beschrijven we welke ambities we hebben voor de komende 10 jaar.

Wateroverlast verminderen

Bij hevige regenbuien blijft water op straat staan doordat de stad veel asfalt en steen heeft. We hebben met informatie van bewoners een ​​​​​​wateroverlastkaart gemaakt met plekken waar de kans op wateroverlast groot is en waar extra maatregelen nodig zijn. Ons doel is om water zo veel mogelijk boven op de hellingen (brongebieden) vast te houden en het te leiden naar parken en groenvoorzieningen. Deze plekken kunnen tijdelijk als buffer (soort opslagplek) dienen en voorkomen op die manier wateroverlast. 

We zorgen ook dat regenwater niet direct in de riolering komt. Daardoor overstromen de riolen niet en ontstaan er geen gezondheidsrisico’s. We doen dit door regenwater af te koppelen van de riolering. Verder willen we tegels en bestrating in de openbare ruimte weghalen en er groen of water voor terugbrengen. We stimuleren inwoners en bedrijven dit ook te doen. Zo vangen we regenwater beter op. Het doel is 10% minder verharding in 2030. 

Hitte verminderen

Tijdens warme dagen houdt de stad warmte lang vast door al het steen. Dit zorgt voor ‘hittestress’. Vooral ouderen, mensen die chronisch ziek zijn of met een beperking en hele jonge kinderen hebben hier last van. Er is een hitte-attentiekaart gemaakt. Deze hittekaart laat zien waar maatregelen nodig zijn om de stad af te koelen. 

We vergroenen de stad waar dat kan het liefst met bomen, maken meer plek voor water en kiezen (bouw)materialen die minder warmte vasthouden. Want steen houdt warmte vast terwijl groen zorgt voor schaduw en verkoeling. Ook zorgen we ervoor dat de koelere luchtstromen vanaf van Veluwe of de uiterwaarden de stad kunnen bereiken. 

Droogte aanpakken

Lange periodes zonder regen en met veel zon zorgen voor droogte. Dit kan schade veroorzaken aan groen, gebouwen, wegen en dijken. Maatregelen tegen wateroverlast en hitte helpen ook tegen droogte. Door meer groen en water vast te houden, gaan we droogteproblemen tegen. Ook zullen we allemaal minder drinkwater moeten gebruiken in droge periodes.

Overstromingen tegengaan

Door klimaatverandering krijgt de Rijn vaker te maken met hoogwater in het voorjaar en laagwater in de zomer. Door nieuwe regels moeten alle dijken en kades langs de Neder-Rijn en de IJssel worden aangepast. Dit geldt ook voor de dijken en kades in Arnhem. Rijkswaterstaat en de waterschappen zijn samen verantwoordelijk voor de veiligheid van het water.

Focusgebieden

We geven prioriteit aan maatregelen in de belangrijkste gebieden (focusgebieden). Dit zijn de gebieden waar hitte, wateroverlast en droogte een grote rol spelen of waar we het meeste kunnen doen om deze problemen te verminderen.