Vondst van de maand

In het archeologisch depot van de gemeente ligt een schat aan vondsten uit de Arnhemse bodem opgeslagen. We willen mensen graag laten zien wat we allemaal in huis hebben. Daarom tonen we maandelijks een bijzondere vondst uit het depot en vertellen het verhaal dat hierover bekend is. Na deze publicatie is de vondst van de maand 1 maand zichtbaar in het Erfgoedcentrum Rozet.

Deze maand: schrijfstift uit de 14e eeuw

In 2017 is in het hartje van de stad een opgraving uitgevoerd. Dat was op het Kerkplein, waar nu Focus staat. De sporen die we vonden, gingen terug tot de 9e eeuw. In een kuil vonden we een bronzen schrijfstift. Hij is 12 centimeter lang en heeft een vierkante steel. Eén uiteinde heeft een punt en het andere uiteinde heeft de vorm van een spatel. De stift komt uit de periode 1350-1400.

Schrijven op een plankje met was

Vroeger schreven mensen met ganzenveer op kostbaar perkament. Maar dat gebeurde alleen als de informatie heel belangrijk was, bijvoorbeeld bij de Dode Zee-rollen van 2200 jaar geleden. Voor korte notities of voor berekeningen gebruikten mensen een wasplankje. Met de punt van de schrijfstift (stilus) kraste je de letters of cijfers in de bijenwas op het plankje (tabula). En met de platte achterkant van de stift streek je de was weer glad. Heel handig om op school te leren schrijven.

Mensen namen vaak meerdere wasplankjes mee, in een etui aan hun riem. Na de 15e eeuw zijn wasplankje en schrijfstift op school vervangen door lei en griffel. Maar (markt)handelaren in Europa gebruikten het wasplankje en de stift nog tot in de 18e eeuw. 

Schrijfstift uit de 14e eeuw

Meer informatie

Wilt u meer weten over het archeologiedepot, het werk van de medewerkers of wilt u iets weten over een voorwerp dat u heeft gevonden? Neem dan contact op met archeoloog en depotbeheerder van de gemeente Arnhem, Leo Smole, via telefoonnummer 026-3773650 of via e-mailadres leo.smole@arnhem.nl. Ook vindt u meer informatie op de pagina archeologiedepot Arnhem. U vindt het Archeologisch Depot in het gebouw van Museum Arnhem aan de Utrechtseweg 87 in Arnhem.