Bewegend bos
Op 8 november 2023 heeft de raad de motie ‘bewegend Arnhems stadsbos’ aangenomen. Daarom gaat er sinds juni 2024 een Bewegend bos door Arnhem als proef voor vergroening. Arnhemmers kunnen hierdoor ervaren wat groen met je doet en dan vooral bomen. En met de plaats natuurlijk.
Het Bewegend bos is een knipoog naar Bosk, het bewegende bos van Leeuwarden uit 2022.
De komende 2 jaar gaan er 50 bomen in bakken door Arnhem heen. Deze bomen plaatsen we (in groepjes) op plekken waar bewoners, ondernemers of wij denken dat ze iets positiefs toevoegen aan de omgeving. De bomen blijven daar tijdelijk staan. Soms kort, soms langer.
Bewegend bos deze zomer op 4 plekken
In de zomer van 2024 staat het Bewegend bos op 4 plekken in Arnhem: op het Johnny van Doornplein, Land van de Markt, rond het Stadhuis en op het Croydonplein. De tijdelijke bomen staan in ruime bakken met beplanting eromheen. Het beheer en onderhoud hiervan verzorgen wij.
Bij het plaatsen van de boombakken zorgen we ervoor dat de plek zelf, woningen of winkels voor iedereen toegankelijk blijven. Ook houden we rekening met plaats voor terrassen en de ruimte voor logistiek en hulpdiensten.
Groenere omgeving ervaren
Arnhemmers kunnen met het Bewegend bos zelf zien wat bomen en ander groen doen voor een plek. Dit gaat bijvoorbeeld over de vergroening zelf, leefbaarheid, mobiliteit, parkeergelegenheid en verkeerssnelheid. We kijken naar de algemene invloed op de plek en mogelijke problemen, zoals verkeersdoorstroming.
Deel ook uw ervaring
Via meedenken.arnhem.nl/bewegendbos kunt u laten weten wat uw ervaringen met het Bewegend bos zijn. Als Arnhemmers vooral positief reageren op bomen op een bepaalde plek, gaan we in overleg met inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden kijken of we de plek blijvend kunnen vergroenen.
Arnhem klimaatbestendiger maken
Naast de voordelen van vergroening, zoals ontmoetingsruimtes en schonere lucht, helpen bomen ook bij het tegengaan van klimaatverandering. Ze zorgen voor verkoeling op hete dagen en nemen water op bij hevige regenval, wat wateroverlast vermindert. Dit past ook bij onze ambitie om aan de 3-30-300 regel te voldoen. Op plekken met weinig of geen bomen kijken we of hier blijvend verandering in kan komen. Dit zorgt ervoor dat meer plekken in de stad aan de regel voldoen en het breidt ons koele netwerk uit.