Mogelijke verhuizing Ayasofya-moskee

Het college van burgemeester en wethouders is bereid om mee te werken aan de verhuizing van de Ayasofya-moskee uit Klarendal.

De Islamitische Unie, gebruiker van de moskee, is al jaren op zoek naar nieuwe huisvesting omdat de huidige moskee aan de Sonsbeeksingel niet meer voldoet: te krap, onvoldoende parkeerplaatsen en geen uitstraling. De plek die nu in beeld is voor een nieuw te bouwen moskee is een kavel aan de Westervoortsedijk ter hoogte van het kruispunt met de Nieuwe Kade.

De Islamitische Unie heeft haar plannen in grote lijnen uitgewerkt. Zo hebben zij het voornemen om naast gebedsruimtes ook ruimtes te creëren voor vergaderen en ontmoeten. Verder is er de wens om een minaret (slanke toren) te bouwen. 

Bezoekers

Het aantal bezoekers voor de nieuwe moskee wordt geschat op 300 tot 350 op een vrijdag, de dag dat er wordt opgeroepen tot gebed. Op speciale dagen kan dat oplopen tot 450 tot 500. In de plannen van de Islamitsche Unie wordt rekening gehouden met het creëren van parkeerplekken voor zowel de auto als de fiets op het eigen terrein. 

Stap voor stap

Een eerste stap die nu wordt voorbereid is het sluiten van een reserveringsovereenkomst tussen gemeente en de financier van de moskee, de stichting Nederlandse Moskeeënbouwen en Ondersteunings Gemeenschap (NMOG). In deze overeenkomst wordt vastgelegd dat de gemeente en NMOG van plan zijn om op deze plek een moskee te bouwen. Na het sluiten van de reserveringsovereenkomst wordt een officiële procedure gestart om de bestemming van deze kavel te wijzigen. Op de huidige plek geldt namelijk een bedrijven bestemming, terwijl voor een moskee een maatschappelijke bestemming nodig is.

Documenten

De beoogde locatie van de moskee Nieuwe Kade is kavel A op de kaart. 

Gemeenteraad

De gemeenteraad is door het college van B&W per brief  geïnformeerd over het voornemen om mee te werken aan de verhuizing van de moskee.

Contactpersoon

Heeft u vragen over de mogelijke komst van een moskee op bedrijventerrein Rijnpark? Berry Kessels kan u namens de gemeente Arnhem bijpraten. U kunt hem mailen via berry.kessels@arnhem.nl