Verslag werkgroepbijeenkomst Laarkwartier 2 juli 2024
Op 2 juli 2024 was de tweede werkgroepbijeenkomst over het Laarkwartier. Hieronder vindt u het verslag van deze bijeenkomst.
Presentatie Ziegler Branderhorst (ZB)
Het ontwerpbureau ZB (stedenbouw en architectuur) toont de presentatie die ze hebben meegenomen. De presentatie geeft het proces weer vanaf het moment dat de gebiedsvisie is vastgesteld. De presentatie bevat resultaten en uitwerkingen met kaarten en afbeeldingen. Het doel is om de werkgroepleden mee te nemen in het proces en in gesprek te gaan over het concept stedenbouwkundig plan en Omgevingskwaliteitsplan (OKP).
De verwachte planning is om het ontwerp Omgevingsplan (het oude bestemmingsplan) begin van het vierde kwartaal 2024 ter inzage te leggen voor zienswijzen. De verwachte start van de bouw is eind 2026/ 2027. Dit komt onder andere omdat de verkoop van de grond al bijna een jaar duurt vanwege alle juridische regels.
Proefverkaveling
ZB licht toe hoe de indeling van het gebied tot stand is gekomen en hoe de 5 blokken woningen, met bijbehorende woningaantallen, zijn ontstaan. Daarnaast wordt verteld dat de juridische eisen van het gebied worden vastgesteld in het omgevingsplan.
Ook is het Laarkwartier uitgekozen als pilot project om netneutraal te bouwen. Wat dit betekent voor de invulling van het project moet nog worden uitgezocht. Dit betekent wel een extra ambitie voor het project, naast de bestaande ambities die er al lagen (50% circulair bouwen, ruimte bieden voor MKB en meer woningen toevoegen). Op de vraag of de energie oplossing voor het Laarkwartier ook gekoppeld kan worden aan de Laar, legt adviesbureau Goudappel (GA) uit dat dit niet vanzelfsprekend is, doordat er een verschil zit in oud- en nieuwbouw qua warmte- en energiebehoefte
Een grote verandering is de hoeveelheid water in het gebied. Bij toevoegen van verharding moet je een oplossing hebben voor een bepaalde hoeveelheid oppervlaktewater. ZB geeft aan dat de werkgroep wijkpark ook de toegevoegde waarde van water in het park ziet en de werkgroep juicht dit toe. Hoe het precies wordt vormgegeven wordt door de ontwikkelaar uiteindelijk uitgewerkt.
Dove gevels
Er wordt stilgestaan bij de diverse onderzoeken die zijn gedaan of die op dit moment lopen. Een daarvan is het onderzoek van DGMR met betrekking tot geluid. Afhankelijk van de resultaten die volgen zou 1 van de mogelijkheden kunnen zijn dat er gebruikgemaakt wordt van een ‘dove gevel’. Dit betekent dat de gevel ramen bevat maar niet geopend kunnen worden, om zo rekening te houden met het geluid. De resultaten van deze onderzoeken volgen nog.
Dorps silhouet/ kappen
Het dakenlandschap in de Laar-west bestaat uit schuine kappen. Deze kappen komen tot laag bij de grond. Om aan te sluiten op deze kappen wordt ervoor gekozen om dit in beeld en kleurgebruik over te nemen. Hieraan zal een eigentijdse draai gegeven worden. Een bewoner stelt hierop de vraag wat er precies bedoeld wordt met het geven van een eigentijdse draai aan het ontwerp/de kappen? De eigentijdse draai zit met name in het materiaalgebruik en daarmee kan bijvoorbeeld afgeweken worden van bakstenen. Als alternatief kun je bijvoorbeeld denken aan steen strips. De bewoner heeft de indruk dat het niet traditioneel mag zijn en dat het vooral verrassend moet zijn. Daarnaast geeft hij aan dat hij tijdens de vorige bijeenkomst heeft aangegeven dat hij het liefste iets traditioneels ziet, maar dit niet heeft teruggelezen in de notulen. Hij heeft het idee dat er een mooi idee wordt verteld maar het vervolgens ziet gebeuren dat het ‘modernistische meuk’ wordt. Hierop geeft ZB aan dat het ontwerp wel traditioneel mag zijn maar dat het niet schreeuwend hoeft te zijn. ZB vraagt of de kritiek van de bewoner op het materiaal zit of de aansluiting op het gebied? De bewoner geeft aan graag het gebruik van bakstenen en dakpannen terug te zien en dit kan volgens hem prima samengaan met hogere gebouwen. Het gaat hem om de uitstraling en is bang voor ‘dode blokken’ die je veel in stationsgebieden ziet. Hierop geven ZB en GA aan dat er variatie in dieptewerking gecreëerd kan worden door middel van materiaalgebruik (tactiliteit) en dit meegenomen wordt in het OKP.
Het zal in de verdere uitwerking moeten blijken wat er wel of niet tot stand kan komen. Dit is onder andere afhankelijk van de samenhang met de andere ambities (netneutraal en circulair bouwen), deze hebben invloed op de materiaalkeuzes.
ZB geeft per pand aan hoeveel lagen er zijn. Het pand dat het verste van de buurt af staat is het hoogste, dit heeft ook te maken met de schaduwwerking. GA vult aan dat het aantal lagen en appartementen van de gebouwen tot stand komt door de parkeeropgave: hoeveel parkeerplaatsen je kunt maken bepaalt hoeveel woningen je kunt bouwen. Er is voor de panden een verdeling gemaakt in de locatie van de sociale huur, koop enzovoort, maar dit moet nog definitief afgesproken worden met Portaal. Eén van de werkgroepleden stelt de vraag of er geen vrije sector huur meer in de plannen zit? GA geeft aan dat er nu wordt uitgegaan van vrije sector koop maar ze zal de behoefte aan vrije sector huur meenemen naar de projectgroep.
Verkeer & ontsluiting
Er zijn 3 opties voor de ontsluiting van het verkeer, deze zijn onderzocht door Goudappel. Een ontsluiting enkel over de Metamorfosenallee geeft best wat conflicten met de Kroonse Wal. Een ontsluiting alleen via de Tilburgweg zorgt voor 30% toename van drukte qua verkeersbewegingen (900 extra autobewegingen). Als laatste heb je de mogelijkheid tot een gesplitste ontsluiting (via beide wegen), deze heeft de voorkeur en lijkt het meest verstandig.
De werkgroep spreekt een voorkeur uit voor de gesplitste ontsluiting.
Water
ZB licht toe wat het waterplan is en dat bepaalde stukken in het gebied A-watergangen zullen worden (dit is een plek waar altijd water staat). Dit is in verband met de wateropgave naar aanleiding van de bouwplots die er komen. Dit zal ook effect hebben op de bestaande bomen in het gebied. De schietwilgen in het gebied zijn makkelijk te verplaatsen, maar bomen zoals populieren zijn snelgroeiende bomen en zullen onderzocht moeten worden om te kunnen verplaatsen. Daarnaast licht ZB de groencompensatie toe als er eventueel bomen gekapt moeten worden. Op het parkeerdek zal er een leeflaag komen, die bestaat uit gras, groen en struiken.
Parkeerterrein
Er wordt de vraag gesteld of het nieuwe parkeerterrein voor iedereen toegankelijk zal zijn. ZB geeft aan dat het terrein vooralsnog alleen toegankelijk is voor bewoners en bezoekers van bewoners. Dubbelgebruik is helaas niet mogelijk want dat is lastig te organiseren qua eigendom en financiën.
Vervolgproces
- In september 2024 wordt er een grote bewonersbijeenkomst georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomst zal ook verteld worden over het wijkpark en het stationsplein. GA vraagt of er nog specifieke punten zijn die meegenomen moeten worden tijdens de bijeenkomst. Hierop wordt aangegeven dat de verkeersontsluiting een zorg is bij mensen en dat het verstandig is om dit te bespreken tijdens de bewonersbijeenkomst.
- Daarnaast wordt de vraag gesteld of er iets gedaan wordt met de opmerking over de beeldkwaliteit. Hierop wordt aangegeven dat dit wordt meegenomen en dat er gekeken wordt naar het gebruik van 2 verschillende materiaalsoorten.
- Een volgende vraag is waar de balkons komen te hangen. Dit volgt in het omgevingsplan en is ook afhankelijk van de uitkomst van de onderzoeken (met name naar geluid).
- Ook wordt de vraag gesteld hoe er wordt omgegaan met het plaatsen van schotels. Bij Portaal zal nagevraagd worden of hier regels/afspraken over zijn. Aanvulling 9/7/2024: Portaal geeft aan dat er geen schotels aan de gevel zijn toegestaan.
- Als laatste wordt de vraag gesteld of de getekende vijver meer organisch ingetekend kan worden. Ja, dat kan. De huidige weergave is om de vijver passend te maken. Het definitieve ontwerp wordt bij de uitvoering gemaakt.
Deze planning is indicatief en kan worden aangepast.