Vergoeding voor het wijzigen van achternaam door slavernijverleden

Wilt u uw achternaam veranderen in het bevolkingsregister (Basisregistratie Personen), omdat uw naam verbonden is met het Nederlandse slavernijverleden? Of heeft u dat al in 2023 gedaan? Dan kunt u een vergoeding aanvragen voor de kosten die u hiervoor moet maken. 

Bent u (voor een deel) van Surinaamse afkomst en wilt u meer weten over uw familiegeschiedenis? Dan kunt u meedoen met een workshop stamboomonderzoek.

Wat kan vergoed worden

De kosten voor: 

  • vervanging van het paspoort of identiteitskaart (ID kaart)
  • het rijbewijs (als u dat hebt)
  • het regelen van de verandering tot een maximum van € 1.000 per persoon

Hoe werkt het

Vraag eerst de naamswijziging aan bij Justis, dat is het makkelijkste voor u. Daarna kunt u bij ons een vergoeding aanvragen. 

Lukt het niet om de kosten eerst zelf te betalen? Stuur dan een mail naar subsidiebeheer@arnhem.nl. Onze medewerkers helpen u dan verder.

Naamswijziging aanvragen bij Justis

U kunt uw achternaam veranderen als u last heeft van uw achternaam door het slavernijverleden van uw familie. Om uw achternaam te veranderen, moet u een verzoek indienen bij Justis. Dat is de (landelijke) organisatie die daarover beslist. Kijk voor de voorwaarden en aanvraag op website van Justis

Vergoeding aanvragen

Vraag de vergoeding hieronder aan nadat uw achternaam is veranderd. 

Aanvraag 

Hiervoor heeft u een DigiD  nodig. Heeft u geen DigiD, vraag deze dan eerst aan. 
Heeft u hulp nodig bij het invullen van de aanvraag? Ga dan naar het IDO (Informatiepunt Digitale Overheid) in de bibliotheek van het Centrum (Rozet), Presikhaaf en Kronenburg.

Meesturen met de aanvraag

Voor de aanvraag moet u een aantal facturen meesturen. Zet deze alvast digitaal klaar:  

  • Kopie factuur van de kosten van Justis
  • Kopie factuur / facturen van de behandelaar die een verklaring van Psychische hinder heeft afgegeven voor de aanvraag bij Justis
  • Kopie facturen voor overige kosten voor noodzakelijke uittreksels BRP (Basisregistratie Personen) en / of Burgerlijke stand die nodig zijn voor de aanvraag bij Justis
  • Kopie betalingsbewijs vervanging paspoort / identiteitskaart en eventueel rijbewijs

Wanneer krijgt u bericht

Wij proberen uw aanvraag binnen 6 weken af te handelen. U krijgt van ons een brief of u de vergoeding krijgt of dat de aanvraag is afgewezen.

Waarom doen we dit

De gemeente Arnhem wil u helpen als u uw achternaam wilt veranderen. We weten dat het veranderen van uw naam belangrijk voor u is. Vaak duurt het lang voordat het zover is en soms is het ook een emotioneel proces. Met deze vergoeding willen we het makkelijker voor u maken.

Meer informatie

Heeft u vragen? Neem dan contact op met Dion Vreman via e-mailadres dion.vreman@arnhem.nl of via telefoonnummer 026-3772507.