Vergoeding voor het wijzigen van achternaam of geslachtsregistratie

Wilt u uw achternaam veranderen of uw geslachtsregistratie in het bevolkingsregister (= BRP: BasisregistratiePersonen) aanpassen? Of heeft u dat al in 2023 gedaan? Dan kunt u een vergoeding aanvragen voor de kosten die u hiervoor moet maken.

Wat kan vergoed worden

De kosten die vergoed worden zijn: 

  • vervanging van het paspoort of identiteitskaart (ID kaart)
  • vervanging van het rijbewijs (als u dat hebt)
  • het regelen van de verandering tot een maximum van € 1.000 per persoon.

Hoe werkt het

Vraag eerst de naamswijziging of genderwijziging aan. Dat is het makkelijkste voor u. Daarna kunt u bij ons een vergoeding aanvragen. 

Lukt het niet om de kosten eerst zelf te betalen? Stuur dan een e-mail naar subsidiebeheer@arnhem.nl. Onze medewerkers helpen u dan verder.

U wilt uw achternaam veranderen

U kunt uw achternaam alleen veranderen in speciale situaties. Bijvoorbeeld als u last heeft van uw achternaam. Of omdat u slachtoffer bent van een misdrijf in uw familie. Om uw achternaam te veranderen, moet u een verzoek indienen bij Justis. Dat is de (landelijke) instantie die daarover beslist. Kijk voor de voorwaarden en aanvraag op de website van Justis

U wilt uw geslacht veranderen in het bevolkingsregister

Het wijzigen van uw geboorteakte kunt u doen in de gemeente waarin u bent geboren. Daarna vraagt u nieuwe identiteitsdocumenten aan in de gemeente waar u woont. Lees meer over hoe u uw geslachtsregistratie verandert

Vergoeding aanvragen

U kunt de vergoeding hieronder aanvragen, nadat uw achternaam of uw geslachtsregistratie is veranderd. Om de vergoeding aan te vragen heeft u een DigiD  nodig. Heeft u geen DigiD, vraag deze dan eerst aan. 

Aanvragen

Heeft u hulp nodig bij het invullen van de aanvraag? Ga dan naar het IDO (Informatiepunt Digitale Overheid) in de bibliotheek van het Centrum (Rozet), Presikhaaf of Kronenburg.

Wat moet u meesturen met de aanvraag

Voor de aanvraag moet u een aantal facturen meesturen. Zet deze alvast digitaal klaar:  

Voor vergoeding van de naamsverandering
  • Kopie factuur van de kosten van Justis
  • Kopie factuur / facturen van de behandelaar die een verklaring van Psychische hinder heeft afgegeven voor de aanvraag bij Justis
  • Kopie facturen voor overige kosten voor noodzakelijke uittreksels BRP en / of Burgerlijke stand die nodig zijn voor de aanvraag bij Justis
  • Kopie betalingsbewijs vervanging paspoort / identiteitskaart en eventueel rijbewijs
Voor vergoeding van de verandering geslachtsregistratie
  • Kopie factuur / facturen deskundige die een verklaring heeft afgegeven voor de wijziging van de geslachtsregistratie
  • Kopie betalingsbewijs nieuw paspoort of identiteitskaart en eventueel rijbewijs

Wanneer ontvangt u bericht

Wij proberen uw aanvraag binnen 6 weken af te handelen. U krijgt van ons een brief of u de vergoeding krijgt of dat de aanvraag is afgewezen.

Meer informatie

Voor het uitvoeren van de regeling geldt de subsidieregeling naamswijziging en wijziging geslachtsregistratie gemeente arnhem 2023.
Wilt u meer weten over de aanvraagprocedure? Neem dan contact op met Dion Vreman via e-mail dion.vreman@arnhem.nl of via telefoonnummer 026-3772507.