Bijzondere bijstand

Op het moment dat u kosten moet maken die u door een bijzondere situatie niet kunt betalen, is er soms bijzondere bijstand mogelijk.

Bijzondere bijstand voor bijzondere kosten

Bijzondere bijstand is een uitkering waarmee u bijzondere kosten kunt betalen. Het is niet bedoeld voor normale kosten van het dagelijks bestaan. Zoals eten, drinken, kleding, gas, water en licht. Deze kosten heeft iedereen en die moet u betalen uit uw maandelijkse inkomen. Bijzondere bijstand is voor bijzondere kosten. Kosten die bovenop de gewone uitgaven komen. 

Op tijd aanvragen

Bijzondere bijstand moet u aanvragen voordat u de kosten maakt. Alleen als u dit echt niet eerder kon aanvragen, mag u het achteraf aanvragen. U kunt uiterlijk binnen 3 maanden na de datum van de rekening de aanvraag indienen.

Kijk voor meer informatie over het aanvragen op de pagina bijzondere bijstand aanvragen

Goed om te weten 

  • We kunnen alleen helpen bij kosten die echt noodzakelijk zijn en u dus moet maken.
  • We kunnen deze kosten niet vergoeden als een andere instantie ze ook kan vergoeden. Denk bijvoorbeeld aan de Belastingdienst of uw zorgverzekeraar. 
  • Er wordt naar uw persoonlijke situatie gekeken om te beoordelen of u de extra kosten echt niet kunt betalen.
  • Bijzondere bijstand is bedoeld voor mensen met een laag inkomen en zonder vermogen. Daarom wordt gekeken naar de hoogte van uw inkomen.
  • Ook als u een (aanvullend) pensioen heeft, in loondienst werkt of als zelfstandige werkt, kunt u een beroep doen op Bijzondere Bijstand.
  • Bijzondere Bijstand is soms een gift en soms een lening die u in termijnen afbetaalt. Dat hangt af van het soort kosten en van uw persoonlijke situatie. 

Kosten waarvoor u bijzondere bijstand kunt aanvragen

Bijzondere bijstand kan voor verschillende kosten worden aangevraagd. Hieronder vindt u een paar voorbeelden. Bijzondere bijstand is maatwerk waarbij we kijken naar een aantal zaken. Voorbeelden van kosten: 

Samen kijken wat mogelijk is

Naast bovenstaande voorbeelden zijn er nog meer mogelijkheden. Als u bijzondere kosten heeft die u niet zelf kunt betalen, neemt u dan contact op met Goed Geregeld Arnhem. Zij kunnen meekijken wat er allemaal mogelijk is. Mocht u er niet uitkomen, dan kun u contact met ons opnemen.

Andere regelingen

Naast de bijzondere bijstand hebben we veel andere regelingen, zoals de Individuele Inkomenstoeslag, de Individuele Studietoeslag en de Gelrepas. Er is dus veel mogelijk als u weinig geld heeft en wel wat hulp kunt gebruiken. Bekijk welke voorzieningen er bij een laag inkomen mogelijk zijn.