Bijzondere Bijstand

Op het moment dat u kosten moet maken die u door een bijzondere situatie niet kunt betalen, is er soms bijzondere bijstand mogelijk.

Voor wie?

Omdat geen mens hetzelfde is, houdt de gemeente zoveel mogelijk rekening met uw persoonlijke omstandigheden. Wat voor u geldt, gaat niet automatisch voor een ander. Dit vraagt om een persoonlijke aanpak.

Of u bijzondere bijstand krijgt, hangt af van uw persoonlijke omstandigheden. We kijken daarbij naar:

  • de kosten die u moet maken. Zijn deze wel echt nodig of kunt u ook op een andere manier een oplossing vinden.
  • of de vergoeding die u aanvraagt, niet via een andere instantie geregeld kan worden. Die andere regeling gaat namelijk altijd vóór de bijzondere bijstand.
  • uw persoonlijke situatie waardoor u de kosten niet zelf kunt betalen. Dit zijn vragen die aan u worden gesteld voordat er wordt bekeken hoe hoog een vergoeding is.
  • de hoogte van uw inkomen. Bijzondere bijstand is bedoeld voor mensen met een laag inkomen en zonder vermogen.

Vergoeding

Voor sommige soorten kosten zijn maximum bedragen vastgesteld. Als u minder bijstand nodig heeft, krijgt u minder. In een aantal gevallen is de bijzondere bijstand 'gratis' en hoeft u niet terug te betalen. In sommige gevallen gaat het om een lening, die u in termijnen terugbetaald.

De gemeente heeft een overzicht van voorzieningen samengesteld voor iedereen met een laag inkomen. Dus niet alleen voor mensen met een uitkering. Ook als u bijvoorbeeld een aanvullend pensioen heeft of in loondienst werkt, kunt u een beroep doen op deze voorzieningen.

Bijzondere bijstand aanvragen

Bijzondere bijstand moet je aanvragen voordat je de kosten maakt. Kijk voor meer informatie over het aanvragen op de pagina bijzondere bijstand aanvragen.

Vragen?

Voor meer informatie kunt u terecht bij de Klantenservice via 0900 - 1809.

 

Uitgelicht

Bereken uw recht

Met het programma van Bereken uw recht kunt u op een eenvoudige manier snel berekenen of u recht heeft op aanvullende inkomensvoorzieningen.

Lees verder

GelrePas

Met de GelrePas kunt u tegen flinke kortingen, en soms zelfs gratis, meedoen aan diverse activiteiten.

Lees verder
Uw Reactie
Uw Reactie