Zwerfafval opruimen
Zwerfafval zoals blikjes, plastic zakjes, papier, flesjes, sigarettenpeuken en kauwgom hoort niet in onze stad. Toch komen we het veel tegen. Minder zwerfafval zorgt voor een fijnere leefomgeving. In Arnhem zijn ruim 600 betrokken zwerfafvalvrijwilligers. Daar zijn we trots op. Zij ruimen afval op dat op straat belandt en rondzwerft door onze buurten en parken, over onze sportvelden en langs de Rijn. Kom ook in actie tegen zwerfafval. Samen zorgen we voor een schone stad.
Zwerfafvalpas voor vrijwilligers
Wilt u zich aanmelden als zwerfafvalvrijwilliger en een zwerfafvalpas ontvangen? Meld u dan aan via Fixi. Geef de volgende informatie door: uw naam, e-mailadres en het gebied waar u zwerfafval gaat opruimen en of u een afvalbak heeft geadopteerd. Zo weten wij hoeveel zwerfafvalvrijwilligers actief zijn. Als u de melding heeft gedaan via Fixi ontvangt u een bevestiging van ons. Met deze bevestiging kunt u bij een van de boerderijwinkels van Natuurcentrum Arnhem een zwerfafvalpas, afvalgrijper, ring en afvalzakken ophalen. Kijk op www.natuurcentrumarnhem.nl voor de locaties en openingstijden van de boerderijwinkels.
Wilt u meehelpen zwerfafval aan te pakken? Start uw eigen opschoonactie of opschoonrondje. U kunt met een paar uurtjes afvalruimen al in actie komen tegen zwerfafval. Bijvoorbeeld door iedere dag iets van de stoep te rapen of iedere week een opschoonrondje door de buurt te maken. Meld u aan als zwerfafvalvrijwilliger en geef aan welk deel van Arnhem u schoonhoudt. Uw eigen straat, een deel van de buurt of park, rondom school of een speeltuin.
Wilt u graag gebruik maken van een afvalgrijper, afvalring en/of een #arnhemschoon hesje? Meldt u aan en u kunt op vertoon van uw zwerfafvalpas de opschoonmaterialen afhalen in de Boerderijwinkels van Stadsboerderij de Korenmaat of Stadsboerderij Presikhaaf. Kijk op de website voor de openingstijden.
Heeft u geen zwerfafvalpas? Doe dan een melding via Fixi, dan zorgen wij ervoor dat het voor u wordt klaargelegd bij Natuurcentrum Arnhem. Opschoonmaterialen die u niet meer gebruikt of nodig heeft, kunt u hier ook weer afgeven. Ook kapotte materialen kunt u hier omwisselen.
De afvalbakken in de openbare ruimte zijn bedoeld om zwerfafval tegen te gaan. Om deze reden worden de afvalbakken voorzien van een tussenstrip. De inwerpopening blijft groot genoeg om er klein afval en zwerfafval in te gooien, maar klein genoeg om afvaldumping tegen te gaan.
Ziet u ergens zwerfafval liggen? Dan kunt u dit weggooien in een openbare afvalbak of gebruik de ondergrondse container voor het restafval.
Mist u op een plek een afvalbak in de openbare ruimte? Dan kunt dit melden en adoptant worden van deze afvalbak. Wij zorgen voor plaatsing van de afvalbak en u zorgt er voor dat deze geleegd wordt. Omdat de inwerpopening van de containers voor restafval zijn verkleind, krijgen de adoptiebakken een extra bodem. Hiermee verliest de afvalbak maximaal 20% aan capaciteit, maar past de afvalzak goed in de ondergrondse restafval container. Neem contact op met het wijkplatform voor het plaatsen van een afvalbak en meer informatie.
KinderWijkTeam
Het KinderWijkTeam loopt het hele jaar door de verschillende wijken van Arnhem om zwerfafval te ruimen. Gewapend met grijpers en vuilniszakken trekken kinderen van 7 t/m 12 jaar hun eigen wijk in om zwerfvuil op te ruimen. Dit is een educatief project rondom het thema natuur, milieu en zwerfafval. Meer weten? Kijk bij het KinderWijkTeam
Schone Rivieren
Ieder jaar worden er rond april en november opschoonacties langs de uiterwaarden van de rivieren georganiseerd. Samen met het landelijke project Schone Rivieren worden alle uiterwaarden opgeschoond en wordt vervuiling van de rivieren voorkomen. Samen met onze buurgemeenten zorgen wij voor een schone Rijn met onze Rijn-jutters. Groepen en verenigingen vanaf 10 personen kunnen zich aanmelden als Rijn-jutter via arnhem@afval.nl. Voor hun inzet ontvangen ze een bijdrage voor de clubkas.
Zwerfafvalbrigades
Veel vrijwilligers en organisaties zetten zich gezamenlijk in voor het voorkomen en opruimen van zwerfafval in de wijk. De gemeente ondersteunt deze 'zwerfafvalbrigades'. We geven materiaal in bruikleen en we bieden een zwerfafvalpas voor het weggooien van het opgeruimde zwerfafval. Doe mee en versterk een van onze zwerfafvalbrigades, zoals Heel Arnhem Schoon, De Laar Schoon of Schoon Klarendal.
Landelijke Opschoondag
Op de 3e zaterdag van maart wordt de Landelijke Opschoondag voor een 100% zwerfafvalvrij Nederland georganiseerd. De Landelijke Opschoondag is hét moment voor inwoners, ondernemers, verenigingen, sportclubs en scholen om samen in actie te komen voor een buurt zonder zwerfafval. Wilt u ook een actie landelijk aanmelden? Dat kan op de website van NederlandSchoon
World Cleanup Day
De grootste wereldwijde opruimactie van het jaar vindt plaats in september. Samen met 180 andere landen worden de handen uit de mouwen gestoken om de wereld een beetje schoner te maken. De Nederlandse editie wordt gecoördineerd door Plastic Soup Foundation. Uiteraard kunt u op deze dag ook meehelpen opruimen.
Om het zwerfvuil beter in kaart te brengen, zijn er speciale apps op de markt. De apps zijn ontworpen voor verschillende doelen.
HelemaalGroen
HelemaalGroen is een Nederlandse zwerfafval-app. Met deze app kunt u bijhouden welke routes u zwerfvuil-vrij hebt gemaakt. Daarnaast kunt u ook zien welke routes andere gebruikers van de HelemaalGroen app al hebben schoongemaakt. Wanneer een route net is opgeruimd, kleurt deze groen. De groene kleur verandert na een maand na oranje en nog langer daarna naar bruin. Op deze manier kunt u samen met anderen zorgen dat de omgeving schoon blijft. Het doel van de initiatiefnemer is om heel Nederland HelemaalGroen te krijgen. Bekijk de website HelemaalGroen.
Litterati
Litterati is een app die het mogelijk maakt zwerfafval te verminderen. Tijdens een opruimactie kunt u het opgeruimde afval vastleggen met behulp van de Litterati-app op uw mobiele telefoon. Zo bouwt u mee aan een landelijke database. Door zwerfafval beter in kaart te brengen, kunnen de bronnen van het probleem geconfronteerd worden met hun afval. De app kunt downloaden via Google Play of de IOS Store.