Inclusief ondernemen
Heeft u er al eens aan gedacht om te werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt? Het zou zo maar de oplossing voor uw personeelsvraag kunnen zijn. Hoe pakt u dan aan?
Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst nemen is niet alleen een voordeel voor u als ondernemer. U biedt mensen net even dat extra steuntje in de rug om mee te doen op de arbeidsmarkt.
Met de term 'afstand tot de arbeidsmarkt' bedoelen we mensen die zonder wat extra hulp niet of lastig aan een (duurzame) baan komen. Moeilijk om deuren voor deze groep mensen te openen? Zo kan dat voelen. Maar u staat er niet alleen voor als u deze stap overweegt. Veel ondernemers gingen u voor. Zij kunnen u informeren en inspireren. Daarnaast zijn er verschillende partijen die u kunnen helpen.
Hoe bied ik een plek aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt?
U kunt op verschillende manieren mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een plek bieden binnen uw onderneming. Denk bijvoorbeeld aan:
- Een stage- of werkervaringsplaats
- Een leerwerkplek
- Een proefplaatsing
- Detachering
- Iemand in dienst nemen op een vacature
- Een plek creëren of geschikt maken
U kunt ook altijd nog zaken doen met andere sociale ondernemingen. Welke vorm u ook overweegt, u hoeft het nooit alleen te doen. Er is veel ondersteuning beschikbaar. Op deze pagina leest u meer over verschillende sociale ondernemingen en de mogelijheden.
Meer informatie en inspiratie over inclusief ondernemen?
- Lees dan het magazine Inclusief werkgeven - ondernemen met impact, met interviews met ondernemers die u voorgingen en meer over welke ondersteuningsmogelijkheden er zijn.
- Bezoek het (digitale) platform Samen voor een baan voor inspiratie en ontmoeting.
- Download de whitepaper ‘Inclusief personeelsbeleid, zo doe je dat!’ van het Landelijk Werkgeversservicepunt Gemeente.n Deze handleiding gidst werkgevers stap voor stap op weg naar een inclusieve aanpak. De brochure is zowel geschikt voor werkgevers, die nog geen ervaring hebben met inclusie als voor werkgevers, die al mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst hebben.
- Bekijk de inventarisatie (pdf, 164kB) Inclusief ondernemen in Arnhem, informatie voor werkgevers.
- Wellicht is de subsidieregeling ‘Goed Werkgeverschap’ van de provincie Gelderland interessant voor u. Organisaties in de sectoren energie(transitie), land- en tuinbouw, logistiek, bouw, zorg, onderwijs, techniek en ICT kunnen vanaf 9 januari 2023 subsidie aanvragen voor maatregelen die inclusie, leercultuur, digitale vaardigheden, strategische personeelsplanning of het maximaliseren van arbeidsparticipatie bevorderen.
- Bent u een beginnende ondernemer? Kijk dan eens op de pagina Ik wil ondernemer worden.
- Bekijk de video over Bakkerij Hilvers van Scalabor. De oudste bakker uit Arnhem werkt al jaren met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hun vestiging in de binnenstad is een beschutte bakkerij waar tijd en ruimte is voor mensen die wat meer begeleiding nodig hebben. Al jaren werkt een collega van Scalabor naar volle tevredenheid van beiden in het magazijn.
Wilt u advies of aan de slag met inclusief ondernemen?
Dan kunnen organisaties als bijvoorbeeld het WerkgeversServicepunt (WSP), Scalabor, het Leerwerkloket en het Centrum Activerend Werk u verder helpen. Onderstaand ziet u per onderwerp welke organisaties u het beste kunnen helpen.
Het Leerwerkloket Midden Gelderland geeft u onafhankelijk advies op maat en helpt u in uw zoektocht naar een mogelijkheid om samen te werken met een medewerker met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het Leerwerkloket Midden Gelderland is er voor alle inwoners die woonachtig zijn in de regio Midden Gelderland.
Voor ervarings- en ontwikkelmogelijkheden is Centrum Activerend Werk uw ideale ingang en partner. Of u kunt ervoor kiezen om iemand via Scalabor een leerwerkplek aan te bieden. Uiteraard met ondersteuning van het arbeidsontwikkelbedrijf.
Om gebruik te maken van flexibele inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt is Scalabor uw partner. Scalabor helpt mensen om de afstand naar werk te verkleinen. Zodra iemand er klaar voor is, bemiddelt Scalabor de kandidaat-werknemer naar een baan. Misschien wel bij u. Weet dan dat ook detachering tot de mogelijkheden behoort. Scalabor combineert dat altijd met professionele begeleiding. Voor de medewerker en voor u.
Siza en Driestroom zijn grote zorginstellingen in de regio met veel ervaring als het gaat om de samenwerking met werkgevers. Zij staan open voor samenwerkingen met ondernemers, zodat samen gezocht kan worden naar oplossingen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Werkgevers Servicepunt (WSP) Midden-Gelderland is voor ondernemers het eerste aanspreekpunt voor personele- en arbeidsmarktvraagstukken. Het WSP adviseert en ondersteunt ondernemers bij het werven, aannemen en begeleiden van kandidaten met een afstand tot de arbeidsmarkt, omscholings- en leerwerktrajecten, de uitvoering van de Banenafspraak, wet- en regelgeving en subsidies. Ook adviseert het WSP ondernemers bij de uitvoering van een arbeidsanalyse inclusieve arbeidsorganisatie.
Een andere interessante partner is Arbeidsontwikkelbedrijf Scalabor. Scalabor kan op basis van uw vraag bijvoorbeeld een passend assessment of arbeidsontwikkeltraject aanbieden. En via Stichting aan de Slag kan Scalabor zelf het juridisch werkgeverschap op zich nemen voor iemand die u heeft aangenomen.
Heeft u zelf een idee dat nieuwe mogelijkheden biedt voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt? Dan kan de gemeente uw project mogelijk financieel ondersteunen vanuit het Werkinvesteringsfonds (WIF).
Vragen over inclusief ondernemen
Heeft u naar aanleiding van de informatie op deze pagina nog vragen? Mail dan naar ondernemen@arnhem.nl