Inclusief ondernemen

Heeft u er al eens aan gedacht om te werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt? Het zou zo maar de oplossing voor uw personeelsvraag kunnen zijn. Hoe pakt u dat aan?

Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst nemen is niet alleen een voordeel voor u als ondernemer. U biedt mensen net even dat extra steuntje in de rug om mee te doen op de arbeidsmarkt.

Met de term 'afstand tot de arbeidsmarkt' bedoelen we mensen die zonder wat extra hulp niet of lastig aan een (duurzame) baan komen. Moeilijk om deuren voor deze groep mensen te openen? Zo kan dat voelen. Maar u staat er niet alleen voor als u deze stap overweegt. Veel ondernemers gingen u voor. Zij kunnen u informeren en inspireren. Daarnaast zijn er verschillende partijen die u kunnen helpen. 

Hoe bied ik een plek aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt?

U kunt op verschillende manieren mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een plek bieden binnen uw onderneming. Denk bijvoorbeeld aan: 

 • Een stage- of werkervaringsplaats
 • Een leerwerkplek
 • Een proefplaatsing
 • Detachering
 • Iemand in dienst nemen op een vacature
 • Een plek creëren of geschikt maken

U kunt ook altijd nog zaken doen met andere sociale ondernemingen. Welke vorm u ook overweegt, u hoeft het nooit alleen te doen. Er is veel ondersteuning beschikbaar. Op deze pagina leest u meer over verschillende sociale ondernemingen en de mogelijkheden.

Meer informatie en inspiratie over inclusief ondernemen? 

 • Lees dan het Inclusief Magazine - ondernemen met impact, met interviews met ondernemers die u voorgingen en meer over ondersteuningsmogelijkheden. 
 • Bezoek het (digitale) platform Samen voor een baan voor inspiratie en ontmoeting. 
 • Download de whitepaper ‘Inclusief personeelsbeleid, zo doe je dat!’ van het Landelijk Werkgeversservicepunt Gemeenten. Deze handleiding helpt werkgevers op weg naar een inclusieve aanpak. De brochure is geschikt voor werkgevers die nog geen ervaring hebben met inclusie en werkgevers die al mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst hebben. 
 • Bent u een beginnende ondernemer? Kijk dan eens op de pagina Ik wil ondernemer worden
 • Bekijk de video over Bakkerij Hilvers van Scalabor. De oudste bakker uit Arnhem werkt al jaren met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hun vestiging in de binnenstad is een beschutte bakkerij waar tijd en ruimte is voor mensen die wat meer begeleiding nodig hebben. Al jaren werkt een collega van Scalabor naar volle tevredenheid van beiden in het magazijn. 

Wilt u advies of aan de slag met inclusief ondernemen? 

Dan kunnen organisaties als bijvoorbeeld het WerkgeversServicepunt (WSP), Scalabor, het Leerwerkloket en het Centrum Activerend Werk u verder helpen. Onderstaand ziet u per onderwerp welke organisaties u het beste kunnen helpen. 

Startpunt bij vragen over leren en werken 

Het Leerwerkloket Midden Gelderland geeft u onafhankelijk advies op maat en helpt u in uw zoektocht naar een mogelijkheid om samen te werken met een medewerker met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het Leerwerkloket Midden Gelderland is er voor alle inwoners die woonachtig zijn in de regio Midden Gelderland.

Ervarings- en ontwikkelmogelijkheden bieden

Voor ervarings- en ontwikkelmogelijkheden is Centrum Activerend Werk uw ideale ingang en partner. Of u kunt ervoor kiezen om iemand via Scalabor een leerwerkplek aan te bieden. Uiteraard met ondersteuning van het arbeidsontwikkelbedrijf.

Gebruik maken van flexibele inzet

Om gebruik te maken van flexibele inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt is Scalabor uw partner. Scalabor helpt mensen om de afstand naar werk te verkleinen. Zodra iemand er klaar voor is, bemiddelt Scalabor de kandidaat-werknemer naar een baan. Misschien wel bij u. Weet dan dat ook detachering tot de mogelijkheden behoort. Scalabor combineert dat altijd met professionele begeleiding. Voor de medewerker en voor u. 

Samenwerken met een zorginstelling

Siza en Driestroom zijn grote zorginstellingen in de regio met veel ervaring als het gaat om de samenwerking met werkgevers. Zij staan open voor samenwerkingen met ondernemers, zodat samen gezocht kan worden naar oplossingen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Een vacature vervullen

Werkgevers Servicepunt (WSP) Midden-Gelderland is voor ondernemers het eerste aanspreekpunt voor personele- en arbeidsmarktvraagstukken. Het WSP adviseert en ondersteunt ondernemers bij het werven, aannemen en begeleiden van kandidaten met een afstand tot de arbeidsmarkt, omscholings- en leerwerktrajecten, de uitvoering van de Banenafspraak, wet- en regelgeving en subsidies. Ook adviseert het WSP ondernemers bij de uitvoering van een arbeidsanalyse inclusieve arbeidsorganisatie.

Een andere interessante partner is Arbeidsontwikkelbedrijf Scalabor. Scalabor kan op basis van uw vraag bijvoorbeeld een passend assessment of arbeidsontwikkeltraject aanbieden. En via Stichting aan de Slag kan Scalabor zelf het juridisch werkgeverschap op zich nemen voor iemand die u heeft aangenomen. 

Vragen over inclusief ondernemen

Heeft u naar aanleiding van de informatie op deze pagina nog vragen? Mail dan naar ondernemen@arnhem.nl