Inclusieve gemeentelijke communicatie

We willen als gemeente dat alle Arnhemmers zich gezien voelen in de manier waarop we met ze praten of naar ze schrijven. Dat heet inclusieve communicatie. Want ondanks goede bedoelingen kunnen woorden en beelden mensen het gevoel geven dat ze niet gezien worden, er niet bij horen of anders zijn. Wij willen dat dat niet gebeurt in onze communicatie.

Omdat we niet goed weten hoe we dat moeten doen, vroegen we het Verwey-Jonker Instituut om ons daarbij te helpen door te onderzoeken wat inclusief communiceren is, wat we goed doen, wat beter kan en hoe we dat kunnen doen. We vroegen het Instituut om speciaal te kijken hoe inclusief onze communicatie is voor Arnhemmers met een migratieachtergrond, Arnhemmers met een LHBTQI+ identiteit en Arnhemmers met een beperking. 

Uitkomst onderzoek

Het onderzoek is klaar en is op deze pagina te vinden. Omdat het een dik rapport (pdf, 7 MB) is, hebben we een samenvatting (pdf, 51kB) gemaakt. Daarnaast kunt u in het collegevoorstel en de raadsbrief lezen wat we gaan doen met de uitkomsten en aanbevelingen van het Verwey-Jonker Instituut. 

Heel kort samengevat zeggen de onderzoekers dat er in de gemeentelijke communicatie al goede voorbeelden te zien zijn van inclusieve communicatie. Maar de gemeentelijke communicatie is nog lang niet altijd en overal inclusief. Er valt nog het nodige te winnen en dat is wat we de komende tijd gaan doen. 

Contact

Heeft u vragen over het rapport? Gaat het onderwerp u aan het hart en wilt u hierover met ons van gedachten wisselen? Of heeft u voorbeelden waar we de mist in gaan of tips wat beter kan? Dan horen wij dat graag. U kunt daarover contact met ons opnemen via inclusie@arnhem.nl