Vondst van de maand

In het archeologisch depot van de gemeente ligt een schat aan vondsten uit de Arnhemse bodem opgeslagen. We willen mensen graag laten zien wat we allemaal in huis hebben. Daarom tonen we maandelijks een bijzondere vondst uit het depot en vertellen het verhaal dat hierover bekend is. Na deze publicatie is de vondst van de maand 1 maand zichtbaar in het Erfgoedcentrum Rozet.

Deze maand: Majolicakan uit de 16e eeuw

Tussen januari en april 2017 is een opgraving uitgevoerd op het Kerkplein ter plaatse van het huidige Focus. De oudste aangetroffen sporen dateren uit de 9e eeuw. Uit de stedelijke periode zijn veel bakstenen structuren bewaard gebleven. Onder andere een vierkante beerkelder, waarin uitwerpselen en afval werd aangetroffen uit de periode tussen 1550 en 1700. Bijzonder was dat veel vondsten konden worden toegeschreven aan een apotheek, zoals bijvoorbeeld 13 zalfpotten en een aantal voorwerpen om in te destilleren. Uit historische bronnen weten we dat apotheker Herman Worm op de hoek van de Bakkerstraat en de Torensteeg gevestigd was. Deze voormalige steeg kende verschillende namen en spellingen. Een tijd stond hij bekend als de naar de apotheker vernoemde Harme Warmsteeg. Het luxe vondstmateriaal en uitzonderlijke dierlijk botmateriaal uit de kelder laat zien dat de apotheker welvarend was. Tijdens de bestrijding van pestepidemieën zal de apotheker een belangrijke rol hebben gespeeld en aanzien hebben gehad. Bij hem was na 1624 een speciaal vervaardigde ‘pestdrank’ te koop.

Apothekerssiroop

De vondst uit de beerkelder die hier centraal staat is een majolica siroopkan. Majolica is aardewerk met kleurrijke versieringen op een witte ondergrond van tinglazuur. Dit exemplaar is waarschijnlijk in de Zuidelijke Nederlanden vervaardigd, naar Italiaans voorbeeld. Om te kunnen schenken zijn een lichtblauw lintoor en een donkerblauwe schenktuit aangebracht. De lichtblauwe kan is versierd met een motief van ranken en bloemen in donkerblauwe verf. Op de rand en de standvoet zijn horizontale lijnen en S-vormen geschilderd. Diagonaal over de buik van de kan is een banier te zien. Hier staat de inhoud op aangegeven: S.ACETOSVS.S. De eerste letter S staat vermoedelijk voor het Latijnse woord voor siroop en acetosus is een zuur of azijn.

16e eeuwse apothekerskan

Meer informatie

Wilt u meer weten over het archeologiedepot, het werk van de medewerkers of wilt u iets weten over een voorwerp dat u heeft gevonden? Neem dan contact op met archeoloog en depotbeheerder van de gemeente Arnhem, Leo Smole, via telefoonnummer 026-3773650 of via e-mailadres leo.smole@arnhem.nl. Ook vindt u meer informatie op de pagina archeologiedepot Arnhem. U vindt het Archeologisch Depot in het gebouw van Museum Arnhem aan de Utrechtseweg 87 in Arnhem.