In het archeologisch depot van de gemeente ligt een schat aan vondsten uit de Arnhemse bodem opgeslagen. We willen mensen graag laten zien wat we allemaal in huis hebben. Daarom tonen we maandelijks een bijzondere vondst uit het depot en vertellen het verhaal dat hierover bekend is. Na deze publicatie kunt u de ‘Vondst van de maand’ 2 maanden bekijken in het Erfgoedcentrum Rozet.
Deze maand: een knipmes uit de 17de eeuw
In 2017 ging een groot deel van de zuidelijke Arnhemse binnenstad op de schop. Tijdens het project ‘Jansbeek’ werd een nieuwe beekloop aangelegd. Vandaag de dag loopt deze door het historische hart van Arnhem. Tijdens het graven voor de beek werd door RAAP een archeologische opgraving uitgevoerd. Een deel van de beek is teruggebracht bij de noordzijde van de Eusebiuskerk. Tussen de kerk en de cafés ‘Arnhems Meisje’ en ‘Dudok’ is de beek met historische bakstenen vorm gegeven. Dit is ook de plek waar onze vondst van de maand is gevonden.
In een vondstlaag op meer dan 1 meter onder het straatniveau is dit knipmes gevonden. Deze laag was erg rommelig en zat vol resten van begraven Arnhemmers uit de 14de tot en met de 18de eeuw.
Het mes is een bijna complete archeologische vondst. Het is namelijk een klein, uitklapbaar zakmes van ijzer met een heft van been. Er ontbreekt alleen een klein stukje uit het heft. Het heft bestaat uit een dubbele ijzeren plaat met een opening waarin de scharnierbare kling of mesgedeelte geschoven kon worden.
Andere vondsten uit dezelfde laag zijn bijvoorbeeld stukken van aardewerken schalen en potten, kralen, pijpenkopjes en -steeltjes, metalen boekbeslag, een koperen voet van een wandelstok, leistenen speelschijfjes en nog veel meer. Doordat we andere vondsten vlakbij het mes kunnen plaatsen in een tijdbalk, kunnen we met zekerheid zeggen dat het bij onze vondst van de maand om een mes uit de 17de eeuw gaat.
Omdat de laag erg rommelig was en de vondsten bij de skeletten verspreid lagen maar ook de botten door elkaar is helaas niet meer te achterhalen van wie het mes is geweest. Wel is het duidelijk dat het een geliefd en gewaardeerd persoonlijk bezit was, dat na het overlijden van de eigenaar is meegegeven als grafgift.
Meer informatie
Wilt u meer weten over het archeologiedepot, het werk van de medewerkers of over een voorwerp dat u heeft gevonden? Neem dan contact op via e-mailadres archeologie@arnhem.nl. U vindt het Archeologisch Depot in het gebouw van Museum Arnhem aan de Utrechtseweg 87 in Arnhem.