Food and More Schuytgraaf in nood door de energiecrisis, en nu?

In 2020 net vier maanden open met de nieuwe lunchroom Food and More Schuytgraaf en dan is er Corona. De wereld staat op z’n kop! Bas Hogenkamp was vol enthousiasme met de horeca onderneming gestart.

Hij woonde destijds in Schuytgraaf en wilde meer dan een lunchroom. Verjaardagsfeestjes, proeverijen, workshops, mooie evenementen, maar ook een leuke ontmoetingsplek voor een kop koffie en maaltijd was het nieuwe concept. Diverse overheidsregelingen hebben er aan bijgedragen dat het jonge bedrijf het hoofd boven water kon houden in die periode.

Maar de volgende uitdaging kwam er aan: de energiecrisis

Bas: “Ik had een energiecontract voor drie jaar, dit liep in oktober 2022 af. In de gasloze wijk verbruik ik alleen stroom, maar de prijs ging maar liefst acht keer over de kop. ”In eerste instantie keek ik waar bewuster met stroom kon worden omgegaan. Alle verlichting vervangen door LED, zuinige apparatuur aanschaffen en apparaten waar mogelijk niet op standby laten staan. Ik kon hierdoor wat besparen, maar de rekening bleef extreem hoog. De regionaal manager van Horeca Nederland attendeerde mij op het Noodfonds van de gemeente Arnhem.”

Food and More Schuytgraaf in nood door de energiecrisis, en nu?

Vooruit blijven kijken en vraag hulp!

“Ik had nog best veel mooie evenementen en boekingen staan, maar het was overleven. Natuurlijk was er de angst dat ik moest stoppen met de zaak, maar dit heeft mij ook enorm gesterkt om in actie te komen en het Noodfonds aan te vragen. Ik heb de benodigde gegevens aangeleverd en verwachtte in een bureaucratische afhandeling van mijn verzoek te komen. Maar niets was minder waar.” De gemeente liet met hulp van een extern bedrijf het energieverbruik toetsen. “Ik heb een aantal gesprekken gehad en waar nodig aanvullende informatie aangeleverd. Het contact was heel persoonlijk en prettig. Ook heb ik dankbaar gebruik gemaakt van Arnhem zet de knop om.”

Het Noodfonds geeft een extra steuntje in de rug

“Ik kwam in aanmerking voor het Noodfonds en betaal nu maandelijks mijn energierekening voor een deel uit het budget dat ik heb ontvangen. Dit geeft rust en zekerheid voor in ieder geval eind van het jaar.” Op de vraag of Bas nog tips heeft voor ondernemers, hoeft hij niet lang na te denken. “Blijf  problemen niet te lang vooruit schuiven en zoek hulp. Het Noodfonds is er juist voor om ons als ondernemers te helpen, maak er gebruik van!”, aldus Bas Hogenkamp.