CleanMobilEnergy

Het project CleanMobilEnergy zorgt ervoor dat duurzaam opgewekte energie efficiënter en lokaal ingezet kan worden.

CleanMobilEnergy is een Europees project dat zicht richt op het integreren van verschillende hernieuwbare energiebronnen, opslagbronnen, elektrische voertuigen en de optimalisatie van energieverbruik. Dit wordt gedaan met een uniek 'intelligent Energy Management System (iEMS)'. 

Duurzame energie efficiënt gebruiken

Het project heeft als doel om  CO2-uitstoot te verminderen door duurzame energie efficiënter en lokaal  te gebruiken. Waar mogelijk worden ook economische voordelen gehaald uit hernieuwbare energie. CleanMobilEnergy zal zorgen dat hernieuwbare energiebronnen lokaal gebruikt kunnen worden. In Arnhem wekken we bijvoorbeeld schone stroom op door zonnevelden. Hiermee kunnen auto's of schepen duurzaam opgeladen worden.

Belangrijkste resultaten en ambities

  • Er is walstroom geïnstalleerd in de Nieuwe Haven. Deze wordt via opslag gekoppeld aan het 10 megawatt (MW) zonneveld. Hierdoor kunnen de cruiseschepen duurzame energie gebruiken in plaats van hun dieselgeneratoren.
  • Per wijk wordt gekeken wat de toekomstige laadbehoefte is voor voertuigen over een periode van 10 jaar. Zo kunnen we laadpalen gericht plaatsen en vraag en aanbod op elkaar afstemmen. 
  • Alle laadvoorzieningen in Arnhem voor elektrische voertuigen worden, via het net, gekoppeld aan het iEMS, de opslag en het 10 MW zonneveld.

Meer informatie

Meer informatie over het project vindt u bij de Europese partnerwebsite: www.nweurope.eu.

Contact

Peter Swart, bestuursadviseur, peter.swart@arnhem.nl
 

Logo partner Interreg NWE