E-Bus 2020

E-Bus 2020 In Motion Charging is een Europees project met het doel om verschillende productinnovaties te ontwikkelen voor trolley-accubussen.

In de toekomst kunnen Arnhemse trolleybussen stukken rijden zonder aansluiting op de bovenleiding. Ook werken we aan de inzet van infrastructuur om andere voertuigen en producten te laden.

Werken aan emissieloos openbaar vervoer

Volledig emissieloos openbaar vervoer is de gemeentelijke doelstelling. Dit project heeft als doel om daaraan bij te dragen. Door middel van verschillende innovaties en ontwikkelingen blijft regio Arnhem de schoonste OV regio van Nederland. Zo wordt er een grote infrastructuur gecreëerd waar veel partijen gebruik van kunnen maken. 

Belangrijkste resultaten en ambities

  • Er zijn 2 trolley 2.0 bussen ontwikkeld en deze zullen worden ingezet in Arnhem en omgeving. Deze trolley 2.0 bussen kunnen minimaal 10 kilometer zonder bovenleiding rijden. Het opladen van de accu's gebeurt tijdens het rijden onder de bovenleiding.
  • In het project wordt het bovenleidingnet in Arnhem uitgebreid tot Smart Trolley Grid. Er worden met accu's uitgeruste laadstations ontwikkeld voor elektrische voertuigen en aangesloten op de trolleybovenleiding. 
  • Er wordt ook een systeem ontwikkeld en gerealiseerd om remenergie van trolleybussen op te slaan in ondergrondse accu's. Vanuit deze accu's kunnen elektrische voertuigen van bewoners en bedrijven worden opgeladen.

Meer informatie

U vindt meer informatie over E-Bus 2020 op de Europese partnerwebsite.

Contact

Alexander Uil, bestuursadviseur, alexander.uil@arnhem.nl 

Trolleybus in Arnhem

Logo Europese partner