Keuze dubbele of gecombineerde achternaam

Het hebben van een achternaam is belangrijk. Het zegt iets over wie u bent en bij wie u hoort. Daarom zijn de mogelijkheden voor het kiezen van een achternaam vanaf 1 januari 2024 uitgebreid. Ouders hebben vanaf dat moment ook de mogelijkheid om te kiezen voor een combinatie van hun beide achternamen als achternaam voor hun kind. 

Wie kan kiezen voor een gecombineerde achternaam? 

De keuze voor een gecombineerde achternaam is mogelijk voor kinderen geboren vanaf 1 januari 2024. Tijdens de zwangerschap, bij de geboorteaangifte of bij het erkennen van het kind kunnen ouders samen bij de gemeente hun voorkeur voor een gecombineerde achternaam opgeven. De keuze is eenmalig en geldt ook voor volgende kinderen die worden geboren.  

Overgangsregeling  

Er is ook een overgangsregeling. Deze regeling geldt met terugwerkende kracht voor kinderen geboren op of na 1 januari 2016 tot en met 31 december 2023. Deze regeling houdt in dat ouders de huidige achternaam van hun kind(-eren) kunnen laten aanpassen naar een gecombineerde achternaam. De aanpassing kan alleen voor alle kinderen samen. Het oudste kind moet dan ook geboren zijn in deze periode. 

Hoe regelen 

Wilt u uw kind een dubbele of gecombineerde achternaam geven, dan kunt u dit aangeven bij de gemeente tijdens de zwangerschap, bij de geboorteaangifte of de erkenning van het kind. Bij de naamskeuze moeten beide ouders aanwezig zijn. Het is daarom verstandig dit te regelen voor de geboorte.  

Het maken van een naamskeuze kan alleen op afspraak. Dit geldt ook als u gebruik wil maken van de overgangsregeling.  

Afspraak maken

NB: Door drukte kan het misschien iets langer duren voordat u een afspraak kunt maken. De overgangsregeling loopt tot 31 december 2024, er is dus nog voldoende tijd om uw verzoek te verwerken. 

Meenemen naar de afspraak 

Beide ouders moeten bij de afspraak voor het maken van een naamskeuze aanwezig zijn. Beiden moeten een geldig legitimatiebewijs meenemen.  

Voorwaarden overgangsregeling   

  • Deze regeling is geldig tot 1 januari 2025. 
  • Het kind moet de Nederlandse nationaliteit hebben. 
  • Het eerste kind uit de relatie moet geboren zijn op of na 1 januari 2016. Is uw eerste kind geboren voor 1 januari 2016, dan komt u niet in aanmerking voor de overgangsregeling.  
  • De keuze geldt ook voor alle kinderen die na 1 januari 2016 zijn geboren of nog geboren worden uit dezelfde relatie. 
  • U kunt er niet voor kiezen om de achternaam van de ene ouder te wijzigen in de achternaam van de andere ouder. 
  • U bent het beiden eens over de keuze over de volgorde van de dubbele achternaam. 
  • Ter informatie: wilt u gebruikmaken van de overgangsregeling, dan kunt u bij iedere gemeente in Nederland terecht. U hoeft niet per se naar de gemeente waarin u woont of naar de gemeente waar uw kind is geboren.  

Kosten 

  • Is uw kind geboren op of na 1 januari 2024, dan is naamskeuze gratis.  
  • Maakt u gebruik van de overgangsregeling, dan zijn de kosten voor 1 kind €75.  
  • Heeft u meerdere kinderen dan betaalt u voor het eerste kind €75 en voor elk volgend kind waar de naamskeuze ook voor geldt €50.   

Welke combinaties van achternamen zijn mogelijk?  

Mensen hebben verschillende typen achternamen. De meeste mensen hebben een enkele achternaam, maar soms komt het ook voor dat iemand nu al een dubbele achternaam heeft. In dat geval worden deze namen gezien als 1 achternaam. De gecombineerde achternaam wordt zonder streepje ertussen geschreven. Aan het aantal namen dat kan worden doorgeven zit een maximum van 2 naamdelen. 

Op de website van de Rijksoverheid vindt u een overzicht van mogelijke combinaties van achternamen en voorbeelden.  

Gevolgen van naamskeuze 

Door te kiezen voor een dubbele of gecombineerde achternaam, wordt de achternaam aangepast in de systemen van de gemeente. Hiermee verliezen officiële documenten hun waarde. Dus als uw kind al een paspoort of identiteitskaart heeft, moet(en) die ingeleverd worden bij de gemeente. Vervolgens kan er een nieuw paspoort of nieuwe identiteitskaart aangevraagd worden voor het kind. De kosten voor een nieuw identiteitsdocument zijn voor eigen rekening. 

Meer informatie 

Lees meer over naamskeuze. Of kijk voor meer informatie over de dubbele of gecombineerde achternaam op de website van de Rijksoverheid.