Daisy Passon: “Onderschat jezelf niet. Je bent zoveel meer waard dan je denkt.”

Het verhaal dat Daisy Passon (28) vertelt, is soms nauwelijks te bevatten. Op haar 19e ging ze op zichzelf wonen, ze raakte verslaafd, kreeg enorme schulden en zag op een gegeven moment geen uitweg meer. Dat ze er nog steeds is, heeft ze te danken aan haar eigen kracht en de hulp die ze durfde te vragen toen ze echt heel diep in de put zat.

Lees hieronder haar verhaal of bekijk de video met de ervaringen van Daisy.

Schulden en drugs

“Ik had een normale jeugd, totdat op mijn elfde mijn moeder overleed. Vanaf dat moment ging het slechter met me en dat werd erger toen ik op mezelf ging wonen. Ik werkte en studeerde, maar gaf te veel geld uit, vooral aan leuke dingen. Zo werden mijn schulden alleen maar groter. En ook fysiek en mentaal ging het steeds slechter met me.”

Op straat leven

“Door mijn schulden werd ik op een gegeven moment op straat gezet. Ondertussen namen vrienden en familie steeds meer afstand van me. Ze probeerden me wel te helpen, maar zagen dat dat niet lukte. Ik was een verslaafde en de hele dag bezig met die verslaving. Voor iets anders had ik geen oog meer. “Hulp vragen vond ik in die periode enorm lastig, al probeerde ik het wel. Alleen geen enkele instantie leek me te kunnen helpen.”

Suïcidepoging

“Ik was 24, dakloos, verslaafd en had een schuld van bijna 20.000 euro. Ik schaamde me enorm. Dieper zinken kon ik niet. Ik heb me nog nooit zo eenzaam, hulpeloos en wanhopig gevoeld. Ik zag eigenlijk nog maar één uitweg; en dat was een eind aan mijn leven maken. Die poging mislukte. Gelukkig maar! Ik wilde helemaal niet dood, maar schreeuwde om hulp. De politie ving me op maar na twee uur stond ik al weer buiten. Nog steeds zonder hulp. Om gek van te worden!”

Daisy Passon

Niet opgeven

“Hoe slecht ik me ook voelde, ik was kennelijk toch nog steeds krachtig genoeg om niet definitief op te geven. Via de gemeente ging het balletje uiteindelijk toch rollen. Ik kreeg hulp om van mijn verslaving af te komen en ik kon bij een RIBW-instelling beschermd gaan wonen. Ook fijn was dat ik iemand kreeg toegewezen die mijn financiën op orde ging brengen. Ik denk dat ik, omdat er over bleef praten met anderen, uiteindelijk de hulp kreeg die ik nodig had. Dat is zeker ook mijn advies aan andere jongeren die in de put zitten: geef niet op maar laat je horen als je het niet meer ziet zitten.”

Als buddy aan het werk

“Al die hulp die ik kreeg zorgde ervoor dat ik langzaam weer kon herstellen en weer perspectief kreeg. En het werd nog mooier toen ik via een wijkcoach Melvin van Presikhaaf University ontmoette. Die ziet mij zoals ik ben. Hij luistert en geeft mensen zoals ik een kans. Dankzij hem kon ik aan de slag als buddy bij Opr€cht, een vrijwilligersinitiatief dat zich inzet voor jongeren met geldproblemen. Vaak zijn dat jongeren die net als ik destijds flinke schulden hebben en geen perspectief meer zien. Het is fijn om er voor hen te kunnen zijn. Door gewoon te luisteren naar hun verhalen en ze ondertussen ook echt verder te helpen. Hoe groot of klein je problemen ook zijn, praat erover!”

Je mag er zijn

“Wanneer je zo diep gezonken bent als ik en je denkt dat er echt niemand meer is die hulp kan bieden, blijf dan toch geloven in jezelf. Onderschat jezelf niet en weet dat je veel meer waard bent dan je zelf misschien denkt. Ik wilde niet dood, dat wist ik zeker, maar ik zag op een gegeven moment geen andere uitweg meer om de aandacht en hulp te krijgen die ik zo nodig had. Laat van je horen, praat met iedereen die maar wil luisteren en maak duidelijk dat je er mag zijn. Want dat ben je!”

Zelf hulp nodig? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie

Heb je zelf gedachtes aan de dood of maak je je zorgen om iemand? Neem dan contact op met 113 Zelfmoordpreventie via de website www.113.nl of bel 0800-0113.