Melvin Kolf: “Er is altijd een luisterend oor voor je donkere gedachten.”

Praten over zelfdoding is best spannend, maar vaak minder moeilijk dan je denkt. Een gesprek kan namelijk enorm opluchten en het begin zijn van een oplossing. “Steeds meer jongeren lopen tegenwoordig met donkere gedachten rond’, vertelt jongerenwerker Melvin Kolf. ‘Maar dat wil niet zeggen dat ze het echt niet meer zien zitten.”

Lees hieronder het interview met Melvin of ga naar de video van het gesprek van Melvin met Daisy Passon.

Praten is de oplossing

Melvin Kolf (37), vader van 3 dochters, is ex-profvoetballer en jongerenwerker. Sinds 2018 bestuurt hij samen met zijn collega Nabil el Malki de organisatie Presikhaaf University. “Bij Presikhaaf University werken we met een groep van 65 jonge vrijwilligers uit de wijk, die allemaal hun eigen talent hebben. Veel van hen helpen andere jongeren die tegen uitdagingen aanlopen. Denk aan verslaving, schulden of een lastige thuissituatie. Daarover praten is vaak lastig. Terwijl praten de belangrijkste eerste stap is op weg naar een oplossing voor je problemen.”

Signaleren als het niet goed gaat

“Vooral de laatste jaren zien we dat steeds meer jongeren met donkere gedachten rondlopen. Dat komt denk ik ook doordat de samenleving harder is geworden en het daardoor voor sommige jongeren lastig is om zich staande te houden. Om gezien en gehoord te worden en zich geaccepteerd te voelen. Dan gaat het malen in je kop, zie je het allemaal niet meer zitten en denk je misschien wel eens na over zelfdoding als oplossing voor al je problemen. Voor ons is het dus heel belangrijk dat we vroegtijdig signaleren als het met iemand niet zo goed gaat. Want dan kan je op tijd de helpende hand bieden.”

Melvin Kolf

Leven met een masker op

“Belangrijk is dat je heel gewone vragen stelt en ook je eigen kwetsbaarheid laat zien. ‘Hoe gaat het met je, slaap je niet goed? Hoe komt dat denk je? Voel je je soms eenzaam?’ In mijn vak wil je graag heel dicht bij de jongeren staan. Een hechte vertrouwensband opbouwen, zodat ze ook echt het gevoel hebben dat ze bij me terecht kunnen met hun vragen en twijfels. Al lopen jongeren met problemen vaak met een masker op. Naar de buitenwereld toe doen ze leuk mee, gaan ze naar school, hebben vrienden en gaan naar een sportclub. Maar als ze thuiskomen dan valt dat masker af en voelen ze zich leeg, nutteloos en alleen. Je ziet het niet altijd, daarom is het juist goed om af en toe even echt de tijd te nemen en de juiste vragen te stellen.”

Talent om wat van het leven te maken

“Praten over problemen is altijd moeilijk, voor bijna iedereen. Ik herinner me die jongen die het eigenlijk allemaal goed voor elkaar had. Een leuke baan, een huis en een vriendin. Maar toen overleed zijn opa en dezelfde week kwam zijn relatie ten einde. Dat was voor hem even te veel. Door er samen over te praten kreeg hij weer lucht en kon hij zijn donkere gedachten van zich afschudden. Of dat meisje dat het gevoel had dat ze nooit gezien of gehoord werd. Dat ze er niet toe deed en zichzelf niet mocht zijn. Zij deed een zelfdodingspoging die gelukkig mislukte. Haar heb ik kunnen begeleiden naar de rol van buddy bij Oprecht. Zij helpt nu zelf jongeren die geldproblemen hebben. Zo kwam ze erachter dat ze er wel degelijk toe doet en dat ze talent heeft. En echt, iedereen heeft het talent om wat te maken van zijn of haar leven. En als het nodig is met een beetje hulp van ons, je familie, vrienden of de huisarts. Waar je ook mee loopt en hoe donker je gedachten ook zijn, jij mag er zijn en er is altijd een oplossing!”

Zelf hulp nodig? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie

Heb je zelf gedachtes aan de dood of maak je je zorgen om iemand? Neem dan contact op met 113 Zelfmoordpreventie via de website www.113.nl of bel 0800-0113.