Gezondheid en zorg

In Nederland is de gezondheidszorg goed. Er is veel aandacht voor welzijn. We vinden het belangrijk dat het goed met u gaat.

Illustratie gezondheid en zorg

Op deze pagina leest u hoe de zorg in Nederland geregeld is. En welke hulp u kunt krijgen. 

Zorg in Nederland en Arnhem: de regels

De zorg in Nederland is voor nieuwkomers soms best ingewikkeld. U hebt een zorgverzekering nodig. En u kunt bijvoorbeeld niet zomaar naar het ziekenhuis. Op deze pagina leggen we uit hoe de zorg hier werkt. 

Een zorgverzekering is verplicht

Iedereen in Nederland die ouder is dan 18 jaar moet een zorgverzekering afsluiten. Dat is verplicht. Voor nieuwkomers geldt dat vanaf het moment dat ze een huis hebben. Uw maatschappelijk begeleider helpt u met het afsluiten van een verzekering. Deze verzekering vergoedt de meeste zorg die u nodig heeft. Als u de verzekering niet kunt betalen, kun u een toeslag krijgen. Op deze pagina leest u meer over toeslagen. 

Naar de huisarts en het ziekenhuis

Als u in Arnhem komt wonen schrijft u zich in bij een huisarts. De huisarts is een dokter bij u in de buurt. U gaat naar die huisarts als u zich niet goed voelt. Bijvoorbeeld als u lichamelijke of psychische klachten heeft.  Als er ’s avonds of in het weekend iets met u of iemand anders in uw gezin aan de hand is, belt u de huisartsenpost. U belt alleen met de huisartsenpost als u niet kunt wachten tot de volgende dag. Alleen als u of iemand om u heen in levensgevaar is, gaat u rechtstreeks naar het ziekenhuis. Bel dan eerst 112.

Bij de huisarts

Een afspraak bij de huisarts duurt 10 minuten. Als u denkt dat u meer tijd nodig heeft, moet u dat vertellen als u de afspraak maakt. Tijdens het gesprek stelt de huisarts allerlei vragen. Hij of zij vraagt ook wat u zelf denkt over u klachten. De huisarts mag met niemand anders praten over wat u hem of haar vertelt. Als de huisarts u niet kan helpen, krijgt u soms een verwijzing. Bijvoorbeeld voor de fysiotherapeut, de psycholoog of voor verder onderzoek in het ziekenhuis. Daar maakt u dan zelf een nieuwe afspraak mee. 

Er is in Arnhem ook een speciaal spreekuur voor nieuwkomers: elke woensdagmiddag tussen 1 en 3 uur kunt u terecht in het Sonsbeekpark, in restaurant A beautiful mess. U kunt daar terecht met klachten, maar ook met vragen over de gezondheidszorg in Nederland. Dit spreekuur wordt georganiseerd door Dokters van de Wereld. Meer uitleg over zorg in Nederland vindt u bij Vluchtelingenwerk Nederland.

Uw gezondheid en welzijn

Wij vinden het belangrijk dat u zich goed voelt in Arnhem. Daarom helpen onze wijkteams u ook. Als u vragen heeft over uw gezondheid kunt u bij het wijkteam terecht. Zij kunnen u helpen als u thuis hulp nodig heeft. Bijvoorbeeld met het huishouden of bij opvoeding. 

Gezond leven

Het is belangrijk dat u goed voor uzelf zorgt. Eet en drink daarom gezond. Probeer ook regelmatig te wandelen of te sporten. En zorg goed voor uw gebit. Als u last hebt van uw tanden of kiezen ga dan naar de tandarts. 

Psychische gezondheid

Als nieuwkomer bent u misschien wel gevlucht uit uw land. Sommige mensen hebben daardoor psychische problemen. Ze slapen slecht, zijn bang of voelen zich somber. Ook met deze klachten kunt u naar de huisarts. Die helpt u dan verder. 

Meer informatie

U vindt meer uitleg over gezondheid en zorg in video's over gezond inburgeren.