Wonen in Arnhem

De gemeente Arnhem helpt u met het vinden van een huis. Hier leest u wat de regels hiervoor zijn.

Illustratie aankomst in Arnhem

Recht op een huis

Als u een verblijfsvergunning krijgt, vertelt het COA u in welke gemeente u gaat wonen. Die gemeente gaat dan voor u op zoek naar een huis. Voor dat huis betaalt u huur. U kunt uw huis niet zelf kiezen. Als de gemeente een woning heeft gevonden moet u daar ook gaan wonen. Als u dat niet wil, moet u zelf op zoek naar iets anders. U mag dan ook niet in het AZC blijven. 

Zelf een huis zoeken

Misschien wilt u in een andere gemeente wonen. Of misschien ben u niet tevreden met het huis dat de gemeente voor u heeft. U mag dan ook zelf op zoek naar woonruimte. U krijgt daar geen hulp bij van de gemeente of het COA. 

Wonen in Arnhem

Welkom in onze mooie gemeente! Als u hier komt wonen krijgt u 8 maanden hulp. We noemen dit maatschappelijke begeleiding. We willen graag dat u prettig woont in Arnhem. Daarom helpt de maatschappelijke begeleiding u. Dit zijn mensen van de stichting Vluchtelingenwerk. Zij helpen u bijvoorbeeld om kennis te maken met uw buren. Ook leert u Nederlandse gewoontes over wonen en omgaan met uw buren. 

De begeleiding helpt u ook met allerlei praktische zaken. Zoals huur betalen en toeslagen aanvragen. Daarover leest u meer op de pagina Omgaan met geld