Lokaal hitteplan Arnhem
In 2023 hebben we voor het eerst een lokaal hitteplan gemaakt. Het doel van het plan is om tijdens langdurige hitte ernstige gezondheidsrisico’s bij de meest kwetsbare Arnhemmers te beperken. En de zorg zo goed mogelijk te verbeteren.
Naast de GGD werken we hiervoor samen sociale partners die over de vloer komen bij 75-plussers in Arnhem. Tijdens perioden van hitte kunnen zij thuiswonende oudere inwoners hulp bieden om hiermee om te gaan en waar mogelijk extra te ondersteunen. Omdat naast de kans op hetere zomers ook de groep thuiswonende ouderen groeit die hier kwetsbaar voor zijn, hebben we gekozen om ons als eerst op deze doelgroep te richten.
Waarom een lokaal hitteplan
Het blijkt dat met het nationaal hitteplan niet alle risicogroepen goed worden bereikt. Het lokaal hitteplan is een doorontwikkeling van het nationaal hitteplan en is een ‘flexibel plan’. We kijken jaarlijks of er aanpassingen gedaan moeten worden of voegen nieuwe middelen toe om hitterisico’s te beperken, zoals het koele netwerk dat momenteel nog in ontwikkeling is. Daarnaast vragen we ieder jaar aan de meewerkende partners naar de ervaringen, aandachts- en verbeterpunten. Dit alles zorgt ervoor dat we ieder jaar een completer en beter lokaal hitteplan kunnen maken.
Samenwerking GGD en sociale partners
Het lokaal hitteplan is samen met de GGD Gelderland Midden gemaakt. Op de website van de GGD Leefomgeving (Zomer en hitte - GGD Leefomgeving) vindt u nog meer tips om uzelf koel te houden bij hoge temperaturen en wat u kunt doen om gezondheidsklachten te voorkomen.
Samen met de GGD hebben we een flyer ontwikkeld die sociale partners die over de vloer komen bij 75-plussers mee kunnen nemen. Hierop staan tips die (kwetsbare) inwoners kunnen helpen tijdens hete perioden. U kunt de flyers online bekijken en eventueel zelf printen.
- Infographic hitteplan ouderen (pdf, 320Kb)
- Infographic hitteplan algemeen (pdf, 278Kb)
Tips bij hitte
Drink genoeg
Drink genoeg water. Ook als u geen dorst heeft. Let ook goed op de kleur van uw urine. Is uw plas dondergeel? Drink dan meer.
Houd uzelf koel
- Draag ruime, ademende kleding.
- Blijf zoveel mogelijk in de schaduw.
- Bescherm uzelf goed met zonnebrandcrème, een zonnebril en een pet of hoed als u toch de zon in moet.
- Span u op het heetst van de dag (tussen 12.00 en 18.00 uur) niet teveel in.
- Leg een vochtige doek in uw nek. Of neem een lauwe douche of voetbad.
- Slaap niet onder een warme deken.
- Kies een koel moment op de dag om naar buiten te gaan: vóór 12.00 uur of na 18.00 uur. Neem een flesje water mee.
Houd uw woning koel
Houd de zon en warmte buiten. Doe uw buitenzonwering omlaag vóórdat de zon op uw huis staat. Heeft u die niet? Doe dan de gordijnen dicht. Houd alles dicht zolang de zon schijnt. Zet uw ramen en deuren open als het buiten koeler is dan binnen. Zorg dat de koele lucht zich kan verspreiden, bijvoorbeeld met een ventilator.
Let op medicijnen en hitte
Sommige medicijnen werken anders of minder goed als het erg warm is. Dit kan grote invloed hebben op uw gezondheid. Vraag aan uw (huis)arts of apotheker of u uw medicijngebruik moet aanpassen.
Let op elkaar
Zorg bij hitte voor elkaar. Heeft u of iemand bij u thuis toch gezondheidsklachten? Neem contact op met de huisarts. Bel alleen 112 als u ziet dat iemand versuft of verward wordt en de situatie niet snel verbetert.