Uitslagen gemeenteraadsverkiezingen 2022 per wijk

Op 14, 15 en 16 maart 2022 waren de gemeenteraadsverkiezingen. Op deze pagina vindt u de uitslagen per wijk.

In de online kaarten ziet u per wijk op welke partij het meeste is gestemd. Ook ziet u op welke partij daarna het meeste werd gestemd. U kunt ook per stembureau de partij met de meeste stemmen inzien.  

Uitslagen in kaart gebracht

Toelichting bij stemmen per wijk

Het genoemde opkomstpercentage in de kaarten kan een vertekend beeld geven. Dit komt onder andere doordat kiesgerechtigde inwoners zelf mogen beslissen in welk stembureau in Arnhem zij stemmen. De uitgebrachte stemmen per wijk zijn hierdoor niet met zekerheid van alleen wijkbewoners. In de praktijk stemmen inwoners wel vaak bij het dichtstbijzijnde stembureau in hun buurt, maar dit hoeft niet. 

Daarnaast is ongeveer 15% van de geldige stemmen niet meegenomen in de vertaling naar stemgedrag per wijk. Dit zijn onder meer de stemmen die op maandag 14 en dinsdag 15 maart zijn uitgebracht. Op deze dagen was een beperkt aantal stembureaus in Arnhem open; 11 stembureaus op maandag 14 maart en 10 stembureaus op dinsdag 15 maart. Kiezers uit meerdere wijken gingen hierdoor naar 1 stembureau. Het stemgedrag per wijk is daardoor niet te herleiden.

Tenslotte zijn ook de stemmen die zijn uitgebracht op de stembureaus bij Arnhem Centraal Station en het mobiele stembureau bij de Trolley niet meegenomen in stemgedrag per wijk. Dit zijn algemene stembureaus, die niet zijn toegewezen aan een wijk. Het opkomstpercentage is hierdoor niet te berekenen. 

Grootste partijen per wijk

In 10 van de 15 wijken in Arnhem-Noord werd op woensdag 16 maart het meest gestemd op GroenLinks. In de stembureaus in Presikhaaf-West en Arnhemse Broek werd op woensdag 16 maart het meeste op DENK gestemd. In de stembureaus in Alteveer-Cranevelt en Burgemeesterswijk/ Hoogkamp kreeg D66 de meeste stemmen. In de stembureaus in Schaarsbergen werd het meeste op VVD gestemd. 

In Arnhem-Zuid werd op woensdag 16 maart in 5 van de 9 wijken het meest gestemd op Arnhem Centraal. DENK kreeg op woensdag de meeste stemmen in Malburgen-Oost (Noord) en in Malburgen-Oost (Zuid). In Malburgen-West werd het meeste op GroenLinks gestemd. In Schuytgraaf kreeg VVD de meeste stemmen.  

Meer informatie

U vindt meer cijfers over de verkiezingen, zoals de opkomst en vergelijkingen met voorgaande jaren op Arnhem in Cijfers.