Herstel Museumpark

Het Museumpark wordt ook wel Park Onderlangs genoemd en ligt iets ten westen van de Arnhemse binnenstad. Het deel van het park dat op de stuwwal ligt, wordt als eerste opgeknapt. Ook is er een visie voor het hele park opgesteld.

Bekende instellingen als ArtEz en Museum Arnhem liggen in het park. Door de ligging kent het park voor Nederlandse begrippen grote hoogteverschillen. Ook biedt het park prachtige uitzichten op de Rijn, Arnhem-Zuid en omliggende omgeving. Het hoger gelegen deel van het park wordt als eerste opgeknapt, het lage deel bij Onderlangs volgt later.

Aan de slag

Het werk aan het museum zit erop. Een prima moment om aan de slag te gaan met het herstel van het park. Een van de wensen is om het park te laten aansluiten op de beeldentuin van Museum Arnhem en op ArtEz. Komende periode wordt begonnen met het herstel ter plaatse van de illegale kap dat begin 2021 in een deel van het park heeft plaatsgevonden. Hierdoor is er schade ontstaan aan de stuwwal. De wortels van de bomen en struiken houden de steile helling vast. Nu er veel gekapt is kan de helling uitspoelen (erosie) en mogelijk afschuiven.

We zijn in december 2021 begonnen met het kort knippen van struiken om verder onderzoek te doen en te bepalen waar bomen en struiken geplant kunnen worden. 

Toekomstige groenstructuur Museum Park Arnhem

De illustratie toont de toekomstige groenstructuur van Museum Park Arnhem.

Park met mogelijkheden

Het park zelf kenmerkt zich door veel oude bomen. Er is een kleine historische joodse begraafplaats. Er staan eiken in het park die rond 1838 zijn geplant. Er komen diverse vogels voor, zoals de holenduif, de mees en de merel. De stuwwal zelf is beschermd. Hoewel Sonsbeek veel bekender is, biedt het Museumpark zeker mogelijkheden.

Vragen en informatie

Heeft u vragen? Of wilt u meer informatie? Stuur dan een mail naar museumpark@arnhem.nl.