Schaapsdrift en omgeving

Arnhem groeit en daarom zijn er meer huizen nodig. Er zijn weinig plekken voor nieuwbouw. En we willen bouwen rondom OV-knooppunten, want de stad moet bereikbaar blijven. Schaapsdrift wordt een groene en levendige stadsbuurt waar oud en nieuw verweven zijn. We maken een plan voor nieuwe woningen, waarbij we de wijk ook vergroenen, de stationsomgeving verbeteren en kijken naar verkeer en parkeren.

Arnhem ligt tussen de Veluwe en de Betuwe, waardoor niet zomaar overal gebouwd mag worden. De huizen bouwen we, ook daarom, binnen de bestaande stad. Omdat bereikbaarheid erg belangrijk is, onderzoeken we eerst locaties rondom OV-punten, zoals station Presikhaaf. 
Schaapsdrift en omgeving ligt tussen de Wichard van Pontlaan, de (oude) Velperweg, de Esperantolaan en het spoor naar Zutphen. Het is nu een gemengd gebied met woningen, winkels voor grote detailhandel, bedrijvigheid en particuliere opslag. 

Schaapsdrift en omgeving is een deelproject van Spoorzone Arnhem-Oost.

Schaapsdrift en omgeving (e.o.) ligt ingeklemd tussen de Wichard van Pontlaan, de (oude) Velperweg, De Esperantolaan en het spoor naar Zutphen.

Gebiedsvisie vastgesteld

Op 11 april 2024 heeft de gemeenteraad de gebiedsvisie Schaapsdrift en omgeving vastgesteld. In de gebiedsvisie staat op hoofdlijnen hoe de wijk er over ongeveer 10 jaar uit kan zien. Wat is belangrijk voor gebouwen, straten, parkeren en verkeer? Voor wonen en werken? En hoe zien we duurzaamheid (energie), vergroening en de aanpak van de stationsomgeving?

Met de gebiedsvisie is de nieuwe indeling van de wijk vastgesteld. Met vlakken voor bebouwing, ruimte voor een stationsplein, vlakken voor groen en de wegindeling voor auto, fiets en voetganger. Dit is goed te zien op de kaart hieronder.
  
Gebiedsvisie kaart Schaapsdrift
Afbeelding: overzichtskaart gebiedsvisie Schaapsdrift en omgeving

Met het vaststellen van de gebiedsvisie is ook een amendement aangenomen. Het amendement benoemt een aantal uitgangspunten waarmee rekening moet worden gehouden bij de verdere uitwerking van de gebiedsvisie. Alle stukken vindt u in het raadsdossier Schaapsdrift en omgeving.

Vervolgstappen
  • De gemeente maakt een concept stedenbouwkundig plan.
    De gebiedsvisie wordt nu uitgewerkt in een stedenbouwkundig plan. Hierin wordt het ontwerp van de wijk in details uitgewerkt.
  • Meedenken over het ontwerp
    Bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden worden uitgenodigd om mee te denken over het ontwerp. Er worden hiervoor de komende maanden verschillende participatiebijeenkomsten georganiseerd. Zo zijn er voor de bewoners van Schaapsdrift inloopbijeenkomsten gepland op 9 september en 18 november 2024. Voor ondernemers is er een bewonersbijeenkomst op 16 september 2024. 
  • Na de bijeenkomsten wordt er een concept stedenbouwkundig plan opgesteld en hiermee ook wordt het omgevingsplan ook gewijzigd.
  • Het besluit van het college over het omgevingsplan wordt midden december 2024 verwacht.
  • Na de vaststelling door het college kan wordt het omgevingsplan (inclusief het concept stedenbouwkundig plan) 6 weken ter inzage gelegd. Iedereen kan op dat plan dan zienswijzen indienen. 
    Hierna stelt de gemeenteraad het omgevingsplan Schaapsdrift definitief vast. Dat is waarschijnlijk rond de zomer 2025. Ook dat besluit wordt gepubliceerd in het gemeenteblad. 4 weken na publicatie treedt het omgevingsplan Schaapsdrift dan formeel in werking. 
  • De laatste stap is het uitvoeren van de plannen in de wijk door de gemeente, partners en bedrijven.

Hoe zijn we gekomen tot de gebiedsvisie?

De gebiedsvisie Schaapsdrift en omgeving is het resultaat van verschillende stappen:

Uitgangspunten en kaders

De gemeenteraad heeft verschillende keren vergaderd over Schaapsdrift en omgeving. De opgaven en doelen stonden voor een deel al in de Startnotitie Ruimtelijke ontwikkeling van januari 2023. Op 31 mei 2022 gaf de gemeenteraad extra kaders mee voor het plan voor de wijk. Onder andere voor het behoud van huizen en gebouwen, onderzoek naar bouw op de locatie van Innoforte en Vivare, het verhaal van de bewoners en een goede mix van wonen en werken in de wijk.

Gesprekken met bewoners

Tijdens 5 informatiebijeenkomsten zijn we in gesprek gegaan met de bewoners over verschillende thema’s en is er samen geschetst aan verschillende plannen. Buurtvereniging Schaapsdrift heeft het Verhaal van Schaapsdrift en omgeving gemaakt. Wij zijn heel blij met dit verhaal omdat het veel uitgangspunten geeft voor de gebiedsvisie. Op veel punten zijn de gemeente en de bewoners het ook met elkaar eens. Bijvoorbeeld over de vergroening van de wijk, de verschillende doelgroepen die in de nieuwe woningen moeten komen en de auto’s die liever niet over de bestaande straten moeten gaan.

Op 24 oktober 2023 is de concept gebiedsvisie gepresenteerd. Tot 10 november 2023 konden bewoners, eigenaren en ondernemers hierop reageren. Bekijk de vragen en reacties.

Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg)

De Wet voorkeursrecht gemeenten geldt voor een deel van het gebied Schaapsdrift en omgeving [is een aantal keren gewijzigd en nu definitief]. Dit betekent dat eigenaren die er hun pand willen verkopen, dit eerst aan de gemeente moeten aanbieden. Toepassing van de Wvg is nodig om controle te houden op de ontwikkeling van het gebied om speculaties te vermijden. Op het kaartje kunt u zien op welk gebied de Wvg van toepassing is.

[kaartje]

Wat merkt u in de wijk

Voor het opstellen van een goed stedenbouwkundig plan moeten er allerlei onderzoeken worden uitgevoerd, zoals op het gebied van archeologie, water en fauna. Tot en met september 2024 onderzoekt bijvoorbeeld een medewerker van de firma Ecogroen welke diersoorten er zijn in Schaapsdrift en omgeving. U herkent de onderzoeker van Ecogroen aan een blauw hesje.
Het onderzoek vindt plaats in de ochtend of nacht. Het gebied wordt onderzocht vanaf de straat, en vanaf daken en dakgoten met behulp van een verrekijker, batdetector en mobiele telefoon. Batdetetcors maken een klikkend geluid.

Spreekuur

Voor bewoners en ondernemers in Schaapsdrift is er een wekelijks spreekuur (behalve in de zomervakantie) op woensdag en vrijdag bij buurtvereniging Vriendenkring aan de J. van Arnhemstraat 1A.

  • 9.30-10.30 uur (binnenlopen zonder afspraak)
  • 10.30-12.00 uur (op afspraak)

Wilt u een afspraak maken? Stuur dan een e-mail naar schaapsdrift@arnhem.nl of neem tijdens kantooruren contact op met de klantenservice via telefoonnummer 026-3775666.

Meer informatie

Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op via e-mailadres schaapsdrift@arnhem.nl. Of meld u aan voor de nieuwsbrief Schaapsdrift